Москва. Високата маневреност, бронираната кабина, мощното въоръжение и уникалната система

...
Москва. Високата маневреност, бронираната кабина, мощното въоръжение и уникалната система
Коментари Харесай

РИА Новости: Ударният хеликоптер Ка-52 „Алигатор“ ще бъде модернизиран на базата на бойния опит от Сирия

Москва. Високата маневреност, бронираната кабина, мощното въоръжение и неповторимата система за катапултиране – разузнавателно-ударният хеликоптер Ка-52 „ Алигатор “ и неговият морски другар Ка-52К „ Катран “ бяха употребявани сполучливо от съветските Военно-космически сили (ВКС) в Сирия. След тестванията в действителни бойни условия бе взето решение за модернизиране на машината. За това по какъв начин ще бъде усъвършенствани „ Алигаторите “ – в материала на РИА Новости .

Сирийският опит

Заместник-министърът на защитата на Русия Алексей Криворучко преди дни съобщи, че се възнамерява през 2020 да бъде подписан контракт за покупката на 114 осъвременени хеликоптера Ка-52М, а първият сериен пример ще бъде основан към 2022 година.
Върховен касационен съд на Русия употребява интензивно Ка-52 в Сирия от април 2016 година. Както е известно, в изискванията на военни дейности от техниката се изстисква максимума и нерядко бойните машини се експлоатират на лимита на опциите им. Според уверенията на разработчиците, всички дефекти, разпознати в този режим на потребление на хеликоптера ще бъдат регистрирани и отстранени при модернизацията.
По-специално, Алигаторът ще получи нови системи за зареждане и разкриване на цели. По искане на военните, сигурността на машината ще бъде увеличена, а също така ще бъде нараснала далекобойността на авиационните оръжия, а редица модели въоръжение ще бъдат унифицирани с тези на хеликоптерите „ Ми “.
„ Алигаторите “ свършиха добра работа в Сирия: унищожаваха танкове, бронирана техника и жива мощ на съперника, организираха въздушно разузнаване, а също така обезпечаваха сигурността на летището Хмеймим. Според отзивите на военните, хеликоптерът се е показал чудесно и при поддръжката на тактическите десанти на сирийската войска в тила на терористите.
Високата огнева успеваемост на Ка-52 е разрешила на държавните сили на Сирия да работят ненадейно и бързо и на практика без загуби да завземат позиции на боевиките. Ка-52 са употребявани интензивно срещу терористите при освобождението на Палмира и са се показали почтено в сложните условия на планинско-пустинната околност.
Освен това в арабската република също имаше време да бъде „ очукана “ и корабната версия Ка-52К „ Катран “. През ноември 2017-та „ Катраните “ излетяха на бойни задания от борда на авионосния крайцер „ Адмирал Кузнецов “. Всъщност те бяха създадени за „ Мистралите “, само че по отношение на разтрогването на контракта за доставка на френските хеликоптероносци, тестванията на Ка-52К се организират на различен вид кораби от съветския флот. „ Катран “ се отличава от общоприетия „ Алигатор “ със сгъващия механизъм на витлата и носещите конзоли, които обезпечават компактността, опростявайки базирането му на корабна палуба или в трюм. Освен това, машината е оборудвана с усилени стойки на шасито, което покачва вероятността за оцеляване на екипажа при спешно кацане или при стихия.

Устойчиви и маневрени

„ Алигаторите “ се създават серийно на авиационния цех „ Прогресс “ в Арсеньеве (Приморска област). Конструкторите се заемат с този план през 90-те. За основа взимат ударният Ка-50 „ Черна акула “. Хеликоптерът е предопределен за разкриване и различаване на обекти на земята, движещи се и неподвижни наземни цели, заличаване на бронетехника, хеликоптери и ниско летящи самолети на съперника.
Планерите на Ка-50 и Ка-52 са на практика идентични, единствено носовата част е станала по-аеродинамична. За разлика от едноместната „ Акула “, „ Алигаторът “ се ръководи от двама водачи. И двата хеликоптера са оборудвани със система за катапултиране от странични лопатки, което единствено по себе си остава невиждано конструкторско решение в практиката на основаване на винтокрила техника.
Друга специфичност на „ Алигатора “ е, че носещите му перки са на една ос. Тази система е по-сложна от обичайна едновитлова, само че дава редица значими прерогативи. Руските хеликоптери са неповторими. Тази структура не се употребява на Запад, тъй като там нямат нужния опит и познания. Съосните хеликоптери могат да носят повече потребен товар, а габаритите им са значително по-малки. Тези машини са доста по-маневрени, в полета не пораждат спомагателни люшкания, височината, до която доближават, е по-голяма.
„ Алигаторите “ са устойчиви на непряк вятър и комплицирани метеорологични условия, могат да извършват комплицирани маневри и да летят напред даже странично. Освен това, съосните хеликоптери са по устойчиви на бойното поле. В една от интервенциите в Чечня Ка-50 е стигнал до базата след попадение на снаряд на терористите във винта. След това разваленият детайл просто е отсечен и сменен с нов.
В продължение на няколко години единствено един Ка-52 беше изгубен в Сирия. Хеликоптерът се разруши на 7 май 2018 година по време на постоянен полет над източните региони на страната. Двамата водачи умряха. Руското министерство на защитата заяви, че повода за случая е техническа нередовност, а не огнево влияние от земята.

По суша и въздух

Въоръжението на Ка-52 е общоприетоо за множеството съветски ударни хеликоптери: едноцевно 30-мм автоматизирано оръдие 2А42, разнообразни типове неуправляеми ракети. Отдолу може да се закачат до 500-килограмови бомби, запалителни резервоари, лазерни ракети въздух-земя и ракети „ Игла “ въздух-въздух. Общото бойно натоварване е съвсем два тона.
В арсенала на „ Алигатора “ има и противотанкови ракети „ Вихрь “, създадени особено за техниката на Камов. Те се поставят по шест броя в блок. Отличават се с доста високата си скорост – до 610 метра в секунда, ракетата изминава четири километра за по-малко от 10 секунди. Тази система е предопределена за заличаване на бронирана техника и въздушни цели с ниска скорост. Ракетата е с маса от към 10 кг и пробива всяка ризница с дебелина до 1 метър. Насочването се реализира благодарение на обзорно-прицелни системи „ Шквал “ на отдалеченост до 10 километра.
Като част от модернизацията, въоръжението на „ Алигаторите “ ще бъде унифицирано с това на хеликоптерите от марка „ Ми “. Вероятно става въпрос за ударните машини Ми-28Н „ Ночной охотник “, Ми-35М и Ми-8АМТШ „ Терминатор “ – Министерството на защитата слага главния акцент на армейската акция точно на тях. Унификацията ще усъвършенства доста бойните благоприятни условия на хеликоптерите Ка и Ми.
Така или другояче, съветските конструктори към този момент съумяха да създадат доста сполучлива машина, която заобичаха и в армията. А идната рационализация ще изведе Ка-52 на още по-високо равнище. За триумфа на модела приказват и темповете на постъпването на тези хеликоптери във Върховен касационен съд на Русия. Днес на въоръжение има повече от 100 „ Алигатора “ и техният брой във войската продължава да пораства.

Превод и редакция: Иван Христов

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус " Военни вести "
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР