Москва възстановява армията си в очакване на конфликт с НАТО

...
Москва възстановява армията си в очакване на конфликт с НАТО
Коментари Харесай

Foreign Policy: Руската армия вече се готви за следващата си война

Москва възвръща армията си в очакване на спор с НАТО през идващото десетилетие, предизвестяват естонски публични лица, написа.

Две години откакто Русия стартира пълномащабното си навлизане в Украйна, Кремъл преструктурира и уголемява армията на страната в очакване на спор с НАТО през идващите 10 години, обявиха в изявление в сряда шефовете на външното и военното разузнаване на Естония.

Противно на упованията на съветския президент Владимир Путин да превземе украинската столица Киев за няколко дни, първите месеци на нашествието разкриха дълбоки дефекти в съветското военно обмисляне, защото зле оборудваните войски се разпаднаха пред гневната опозиция на украинските въоръжени сили. Експерти, както и американски и задгранични публични лица побързаха да разгласят съветската войска за книжен тигър.

„ Кремъл постоянно твърдеше, че разполага с втората най-силна войска в света “, сподели държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен в тирада през юни предходната година. „ Днес мнозина виждат съветската войска като втората по мощ в Украйна. “

Но до момента в който войната навлиза в третата си година, Путин наподобява все по-уверен. Основният му политически противник Алексей Навални е мъртъв; жизненоважната военна помощ на Съединени американски щати за Украйна е спряна в Конгреса; и Русия измести стопанската система си на военна основа, подхранвайки отбранителното произвеждане и икономическия напредък в несъгласие с интернационалните наказания.

„ Всичко повече или по-малко върви по проект “ за Русия, сподели Каупо Росин, общоприет шеф на Естонската работа за външно разузнаване (EFIS), по време на среща с дребна група публицисти във Вашингтон.

Руските военни водачи са се поучили от грешките в началните етапи на войната и се приспособяват с нехарактерна скорост. „ Изглежда, че руснаците по принцип се трансформират в учеща се организация в армията “, сподели Росин, който добави, че в този момент вземат решение проблемите, зародили на бойното поле, в границите на няколко месеца.

Украинските въоръжени сили впечатлиха западните военни водачи със способността си да вършат нововъведения на бойното поле и да се приспособяват към новите технологии, което им даде преимущество против по-голям и по-добре оборудван съперник. Централизираната контролна конструкция на Русия се учи постепенно, само че когато го направи, „ тя е в положение да я систематизира в армията и посредством огромната си отбранителна промишленост “, писа пенсионираният генерал-майор от австралийската войска Мик Райън във Foreign Affairs през февруари.

„ Руснаците, съгласно нашето схващане, постоянно са решавали своите въпроси или проблеми посредством маси. И това им се е получавало през цялата история “, сподели Росин, добавяйки, че промените в съветските въоръжени сили евентуално ще доведат до нискотехнологична войска в руски жанр с „ доста огнева мощност и артилерия “.

В края на 2022 година съветският министър на защитата Сергей Шойгу разгласи проекти за преразглеждане на структурата на въоръжените сили на страната и увеличение на персоналния им състав с 30 % до 1,5 милиона души до 2026 година „ Най-големият приоритет на Кремъл за генериране на сили е в западното стратегическо направление и Украйна “, означи EFIS в своя обществен годишен отчет, оповестен през февруари.

В светлината на присъединението на Финландия към НАТО, което удвои общата граница на военния алианс с Русия, Москва може да се стреми да удвои близо 19 000 бойци, които беше разположила на западните си граници преди нахлуването в Украйна, се прибавя в отчета. След публикуването на този отчет Швеция също публично се причисли към НАТО ”, се споделя още в публикацията.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР