Москва участва във войната в Грузия през 2008-а и в

...
Москва участва във войната в Грузия през 2008-а и в
Коментари Харесай

Руската флота остана без своята гордост - Москва


" Москва " взе участие във войната в Грузия през 2008-а и в спора в Сирия през 2015-2016-а година. На борда му са гостували държавни глави. Потъването му е един от най-сериозните удари за Русия от началото на войната.

Потъването на флагмана на съветската флота " Москва " е сериозен удар за Кремъл

Още по време на Студената война " Москва " - тогава към момента с първичното си име " Слава " - е флагманът на съветския черноморски флот, напомня " Ди Велт ". Корабът, който е с дължина 186 метра и има екипаж от 476 моряци и 62 офицери, е гордостта на руските военно-морски сили. Спуснат е на вода през юли 1979-а година в корабостроителницата " Николаев " в тогавашна руска Украйна. Смята се, че е въведен в употреба в края на 1982-а година.
Редакцията предлага
Освен ракети " земя-земя " и " земя-въздух ", артилерийски оръдия и торпеда, " Слава " е пренасял и нуклеарни бойни глави. След стоплянето на връзките сред Русия и Запада по времето на Горбачов, през 1989-а година американски учени получават опцията да се качат на борда му. Заедно със руските си сътрудници те изследват радиацията на нуклеарна бойна глава на крилата ракета.

Между 1990-а и 1999-а корабът е " в отмора " и не се употребява. Докато Съветският съюз се разпада, поражда самостоятелната украинска страна, а съветската стопанска система изпада в тежка рецесия, по кораба се правят ремонтни работи. В последна сметка той още веднъж е пуснат на вода под името " Москва ".

Място за президентски срещи

Именно на " Слава " е била планувана среща сред Михаил Горбачов и Джордж Буш край Малта седмици след рухването на Берлинската стена. Заради мощния вятър обаче се постанова двамата да беседват на крайцера " Максим Горки ", закотвен на пристанището.

Доста по-късно - през 2003-а година - " Москва " се намира край крайбрежията на Сардиния и на борда му се срещат Владимир Путин и Силвио Берлускони. Тогава Путин акцентира, че мястото, на което корабът е закотвен, демонстрира възходящото доверие сред Русия и страните от НАТО.

След началото на войната в Украйна на 24-и февруари " Москва ", който може да носи 16 ракети с огромен обхват, взе присъединяване в офанзивата против Змийския остров. Твърди се, че точно тогава украински боец насочва по радиостанция придобилия необятна популярност циничен апел към кораба.

През 2008-а година " Москва " е взел присъединяване във войната в Грузия - по данни на държавното управление в Тбилиси. От 2015-а до 2016-а година крайцерът оказва поддръжка на съветските военни в Сирия. Екипажът е почетен с Георгиевски кръст за положените старания.

Потъването на " Москва "

Според, на борда на кораба е зародил пожар и са се взривили муниции, което е развалило корпуса. Но единствено часове преди потъването военното министерство в Москва бе оповестило, че пламъците са били овладяни. Членовете на екипажа били трансферирани на други кораби, а самият той бил влачен към пристанище, само че изгубил " равновесие " и потопен в морето, твърди още Москва.

Говорителят на украинската войска в Одеса Сергей Братчук съобщи, че " Москва " е бил изумен от украински ракети " Нептун ". Вашингтон от своя страна твърди, че потъването на кораба ще промени оперативните благоприятни условия на съветския флот в Черно море.

В съветския черноморски флот служат към 25 000 души, осведоми " Тагесшау ". Официално той не разполага с нуклеарни оръжия, само че има благоприятни условия да изстрелва ракети с нуклеарен заряд. Извън крайцера " Москва " флотът разполага със седем десантни кораба, шест подводници, пет корвети, три фрегати, шест патрулни кораба, ракетни катери и миночистачи.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР