Москва си запазва правото да съкрати още броя на дипломатите

...
Москва си запазва правото да съкрати още броя на дипломатите
Коментари Харесай

Путин: Ще реша по-късно дали да изгоним още американски дипломати

Москва си резервира правото да редуцира още броя на дипломатите на Съединени американски щати в Русия, само че към този момент няма да го прави, съобщи съветският президент Владимир Путин в края на визитата си в Китай, съобщи ТАСС.

Стопанинът на Кремъл подсети, че Москва и Вашингтон са се споразумели да изравнят броя на дипломатическите чиновници в Русия и Съединени американски щати. В Русия са работели към 1300 американски дипломати, а съветските в Съединени американски щати са 455. При това, по думите на Путин, в тези 455 чиновници Русия е присъединила и 155 души, работещи към Организация на обединените нации, които "строго видяно, не са дипломати с акредитация от Държавния департамент, а са сътрудници на интернационална организация ".

"Така че, строго видяно, в случай че приказваме за цялостен паритет, от 455-те дипломати на Съединени американски щати в Москва би трябвало да се извадят 155. Затова си оставяме правото да вземем решение и по тази численост американски дипломати, само че към този момент няма да го вършим. Да забележим по какъв начин обстановката ще се развие по-нататък ", сподели Путин.



Той разгласи, че ще разпореди на министерството на външните работи да се обърне към американски съд поради изземването на съветска дипломатическа благосъстоятелност в зад Океана.

"Що се отнася до постройките и оборудванията на съветската дипломатическа задача в Съединени американски щати, това фактически е нещо невиждано. Американската страна лиши Русия от правото да употребяваме наше имущество. Това е очевидно нарушаване на имуществените права на съветската страна. Поради което за начало ще възложа на съветското външно министерство да се обърне към съда. Да забележим по какъв начин работи хвалената американска правосъдна система ", заключи мощният човек в Кремъл.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР