Москва ще бъде готова да продължи работата по изграждането на

...
Москва ще бъде готова да продължи работата по изграждането на
Коментари Харесай

Русия ще продължи строежа на Турски поток само след гаранции от ЕС

Москва ще бъде подготвена да продължи работата по построяването на втората права на „ Турски поток “ единствено откакто получи юридически гаранции от Евросъюза, съобщи съветският министър на външните работи Сергей Лавров.

Проектът за създаване на втората права от тръбопровода може да удовлетвори увеличаващото се ползване на газ в страните от Южна Европа и Балканите, подсети Лавров, представен от „ Ведомости “. „ Имайки поради несполучливия опит с „ Южен поток “, ще сме подготвени да пристъпим към построяването единствено откакто получим твърди юридически гаранции от страна на Брюксел “, акцентира той. „ Москва желае да бъде уверена, че Европейски Съюз няма да основава спънки, когато строителството на „ Турски поток “ към този момент бъде приключено и на дневен ред е въпросът за включването на тръбата към европейската инфраструктура, както това се случи по-рано. Тези гаранции са нужни в този момент и би трябвало да носят наложителен темперамент “, разяснява думите на министъра пред „ Ведомости “ федерален служител.

Проектът „ Турски поток “ планува строителството на две прави на тръбопровода през Черно море. Строителството може да бъде приключено към края на 2019 година Цената на плана е към 6 милиарда евро. Дължината на подводната част на всяка от правите е към 900 км. Едната от тях, с мощ 15,75 милиарда куб.м. годишно, ще бъде предопределена за износа на газ за вътрешния турски пазар. По нея могат да бъдат пренасочени количествата газ, които „ Газпром “ в този момент доставя за Турция по украинския маршрут, преминаващ и през територията на България. Става дума за към 14 милиарда куб.м. годишно. Втората права на „ Турски поток “ би трябвало да обезпечи преноса на газа през Турция в Европейски Съюз.

„ Газпром “ към този момент подписа пътни карти за развиването на националните газотранспортни системи с енергийните министерства на България, Сърбия и Унгария, заяви на 23 октомври министърът на енергетиката Александър Новак. Но е вероятен разновидността, при който втората права от тръбопровода няма да минава през България, а ще отиде на турско-гръцката граница. В този случай главният пазар, на който ще се доставя природният газ от втората права, може да стане Италия, посочи тогава Новак. Окончателният маршрут към момента не е избран. В същото време „ Газпром “ към този момент е построил към 430 км от „ Турски поток “, заяви Bloomberg, базирайки се на представител на компанията South Stream Transport B.V., която се занимава със строителството на плана.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР