Москва реагира отрицателно на намеренията на НАТО да гарантира преминаването

...
Москва реагира отрицателно на намеренията на НАТО да гарантира преминаването
Коментари Харесай

Кремъл реагира негативно на плановете на НАТО за преминаването на украински кораби през Керченския проток

Москва реагира негативно на желанията на НАТО да подсигурява прекосяването на украински кораби през Керченския пролив, които бяха направени от непрекъснатия представител на Съединени американски щати към НАТО Кей Бейли Хътчисън. Това оповестиха пред публицисти прес-секретаря на ръководителя на съветската страна Дмитрий Песков.
- Отрицателно - отвърна той и отговори на въпроса по какъв начин сходни изказвания се възприемат в Кремъл: - Не разбираме какво имат поради.

Според Песков " обстановката с Керченския пролив и корабоплаването там е добре позната ". " В сходство с интернационалното право, с интернационалните закони, позицията на Русия е доста поредна и е добре позната ", добави той.

Що се отнася до това дали е допустимо корабите на НАТО да преминат в тези води въобще, представителят на Кремъл сподели, че е належащо първо да се изчака съответното искане. " След смяната ще се вземе решение ", сподели Песков, отговаряйки на въпроса при какви условия Русия може да пропусне корабите на НАТО в Азовско море.,

Песков акцентира, че " съществува избрана система за известяван за такива проекти, която би трябвало да бъде изпълнена ". " Освен това има и режим за съществуването на военни кораби в Черно море, който също е записан от Конвенцията от Монтрьо, която също би трябвало да бъде приложена ", заключи представителят на Кремъл.

По-рано Организацията на Северноатлантическия контракт (НАТО) разгласи проекти за предприемане на ограничения за обезпечаване на безвредното прекосяване на украински кораби през Керченския пролив, както и за разширение на обсега на въздушното разузнаване в Черноморския район. Съответното изказване във вторник на брифинг за задгранични публицисти във Вашингтон бе направено от непрекъснатия представител на Съединени американски щати към НАТО Кей Бейли Хътчисън. Тя удостовери, че се чака външните министри на НАТО да одобрят този пакет от ограничения на двудневна среща, която ще стартира в сряда в американската столица.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР