Москва прави в Сирия това, което не успяха да направят

...
Москва прави в Сирия това, което не успяха да направят
Коментари Харесай

До какво ще доведат договорките за Сирия?

Москва прави в Сирия това, което не съумяха да създадат американците. Така в резюме могат да се характеризират резултатите от състоялите се на 22 октомври договаряния сред президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Таийп Ердоган. След края на срещата двете страни съгласуваха Меморандум за съгласие, който се отнася за бъдещите дейности по разрешаването на обстановката в Североизточна Сирия. При това не напълно от дълго време изглеждаше, че след късата пауза, за която се договориха Анкара и Вашингтон, турците ще възобновят бойните дейности против кюрдските въоръжени отряди в този регион. Но в този момент този сюжет се анулира. И Москва ще се постарае да направи по този начин, че това нежно мъртвило да прерасне в дълготраен мир, написа съветското издание „ Известия “, представено от организация " Фокус ".

Пътуването на турския водач Реджеп Тайип Ердоган беше контрактувано на 15 октомври. По време на телефонен диалог Владимир Путин предложения своя турски сътрудник да направи работно посещаване в Русия, с цел да разиска военната интервенция „ Извор на мира “, която турците организират в Сирия против кюрдските „ Отряди за национална самозащита “. Анкара ги счита за терористична организация. Човек обаче надали би могъл да чака, че визитата на турския президент ще бъде толкоз продуктивно. След диалозите в Сочи на 22 октомври, които продължиха повече от шест часа, водачите на двете страни се договориха за меморандум за съгласие в 10 точки.
Документът обичайно регистрира уговорката на двете страни за запазването на териториалната целокупност на Сирия и битката с тероризма. Но наредбите, които регистрират обстановката „ на място “ в настоящия им тип, бяха същински пробив. Освен това Москва и Анкара обрисуваха стъпките, които би трябвало да бъдат подхванати през идващите дни, с цел да обезвредят обстановката.
„ От 12:00 часа на 23 октомври 2019 година елементи от съветската военна полиция и сирийската гранична работа се вкарват от сирийската страна на сирийско-турската граница отвън зоната на операция„ Изтвор на мира “. Те ще улеснят изтеглянето на части от кюрдските Отряди за национална самозащита и техните оръжия на 30 км от сирийско-турската граница, което би трябвало да бъде приключено до 150 часа след 12:00 часа на 23 октомври 2019 година От този миг взаимни руско-турски патрули ще стартират на дълбочина 10 км от границата на запад и изток от региона на интервенцията „ Извор на мира “, като се изключи град Камишли “, се споделя в документа.
На конференция след диалозите Владимир Путин акцентира, че Реджеп Тайип Ердоган " е дал подробни пояснения по отношение на задачите и дилемите на турската военна интервенция по границата със Сирия “. Руският водач уточни, че съчувства на желанието на Турция да подсигурява своята сигурност. След диалозите Путин се обади и на сирийския президент Башар Асад и приказва за постигнатите съглашения. Той ги поддържа. 

Турция стартира интервенция „ Извор на мира “ против кюрдските въоръжени формирования на 9 октомври. Тя се организира в следствие от контракта сред Ердоган и американския му сътрудник Доналд Тръмп, в границите на който Съединени американски щати се съгласиха да изтеглят своята армия от пограничните региони на Сирия. Фактически това стана „ зелена светлина “ за началото на бойните дейности.
В рамките на няколко дни Анкара, с поддръжката на сирийската въоръжена съпротива, съумя да окупира град Тел Абаяд и близките селища, придвижвайки се на към 30 км на юг. Освен това турците превзеха град Рас ал Айн и регионите югозападно от него - също на дълбочина към 30 км от границата.
На фона на турската атака разговорът сред Дамаск и управлението на така наречен Автономен район източно от Ефрат беше засилен с съветско ходатайство. В резултат на това страните се споразумяха за въвеждането на части на сирийската войска в редица градове, които направляваха кюрдските въоръжени сили. Сред тях са Ракка, Табка, Хасака, Камишли, Манбидж и Айн Иса.
Междувременно Съединени американски щати, които като че ли се отдръпваха от процесите към източната част на сирийско-турската граница, скоро още веднъж влязоха в играта. Вицепрезидентът Майк Пенс дойде в Анкара на 17 октомври. След четиричасови диалози с Реджеп Тайип Ердоган беше решено да се приключи турската интервенция за пет дни. През това време Вашингтон даде обещание да изтегли кюрдските военни елементи отвън по този начин наречената зона за сигурност - гранична линия с ширина 32 км.
Очевидно американците не съумяха изцяло в това, като се има поради, че Анкара в един миг стартира да заплашва с обновяване на военните дейности. В същото време актуалният меморандум за Сирия, който беше контрактуван от Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, ясно демонстрира, че Москва прихваща дневния ред от Вашингтон. В последна сметка в този момент има спомагателни 150 часа и точно Русия ще предприеме окончателното евакуиране на кюрдските формирования от териториите, където турците не са подготвени да се примирят с наличието им.
Освен това укрепването на съветските позиции (и отслабването на американските) в този район дава вяра за по-тесни и по-продуктивни контакти сред Дамаск и кюрдския самостоятелен район и за дефинитивно помиряване сред тях. Поне до неотдавна Съединени американски щати интензивно подкрепяха сепаратистките трендове на източния бряг на Ефрат. Сега можем да разчитаме на усилване на противоположните трендове. За това приказва Владимир Путин на конференцията. Според него единствено в границите на разговора „ могат да бъдат напълно регистрирани и осъществени всички права и ползи на кюрдския народ и кюрдите, като неотделима част от многонационалния сирийски народ “.
Но е явно, че якакъв специфичен политически статус за регионите източно от Ефрат надали ще бъде обсъждан. В Дамаск това постоянно е било изразявано по категоричен метод. Съседите на Сирия също не харесват тази концепция. Особено Турция, която по време на рецесията в прилежаща страна прави всичко, с цел да предотврати независимостта на кюрдите. А съветският външен министър Сергей Лавров неотдавна сподели, че те би трябвало да бъдат включени в сирийското правно поле, с цел да се изключи съществуването на въоръжени групи, настоящи отвън рамките на сирийската конституция. А точно такива противозаконни въоръжени групировки през днешния ден са, наред с други, са „ Отрядите за национална самозащита “.

Какъвто и да е пробивът на новите съглашения сред Москва и Анкара, в актуалната обстановка има няколко лъжици катран, които ще би трябвало да бъдат подробно почистени от бъчвата с мед. При това Владимир Путин обърна внимание на конференция, казвайки, че „ Сирия би трябвало да бъде освободена от противозаконното военно наличие на задгранични страни “.
Разбира се, приказваме най-вече за американците. Въпреки че Доналд Тръмп изтегли по-голямата част от контингента през последните дни, към момента има някои американски войски на сирийска земя. Част - на юг, главно в Ат Танф, в пресечната точка на сирийската, иракската и йорданската граница. Другата част е източно от Ефрат. Освен това, в последния случай, те пазят нефтените залежи, за които се твърди, че е допустимо да бъдат завладени от бойци на „ Ислямска страна “. С други думи, Съединени американски щати когато и да е още веднъж могат да стартират да играят надалеч не дребна роля в сирийските събития. Така че този фактор Русия ще би трябвало да се оправя в бъдеще.
Не би трябвало да се не помни и за Анкара, която, подсещаме, също не е викана от никого в Сирия. Но ние приказваме за турското наличие освен в относително лимитирани територии източно от Ефрат, само че и в много огромни региони, които турците окупираха вследствие на предходни военни интервенции, „ Щита на Ефрат “ и „ Маслинова клонка “.
Реджеп Тайип Ердоган след договарянията в Сочи удостовери уговорката на Турция към териториалната целокупност на Сирия. Но към този момент никой като цяло не слага въпроса за изтеглянето на турския контингент от страната. Когато това се случи, желая да допускам, че изказванията на турците няма да се разграничават от делата им.
Впрочем, всичко това е предмет за разискване по-скоро в далечно бъдеще. А в този момент е напълно явно, че обстановката не стои неподвижно, управляващите в Дамаск последователно възстановяват контрола върху новите региони на страната, дейностите на Москва и Анкара са ясно координирани. Както и да е, следва тежка работа. В последна сметка не е задоволително да се координират наредбите на меморандума, те също би трябвало да бъдат приложени.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР