Москва. Мисията на руските военнослужещи в Сирия е представена в

...
Москва. Мисията на руските военнослужещи в Сирия е представена в
Коментари Харесай

Der Spiegel: Премълчаните жертви на руската операция в Сирия

Москва. Мисията на съветските военнослужещи в Сирия е показана в родината им като " блестяща победа ". Според формалните данни в интервенцията, която бе стартирана в края на септември 2015 година, са убити 41 съветски бойци. Но броят им в реалност може да е доста по-голям. Москва разпростира в Сирия чиновници на " охранителната компания на Вагнер " - частна войска, чиито членове са воювали на предни позиции. Предполага се, че към хиляда души са изпратени от " компанията ", за която се твърди, че е финансирана от един от олигарсите, близки до водача на Кремъл Владимир Путин, написа немското издание Der Spiegel .

Александър Нарашев търси думи. Свещеникът, невисок мъж с дълга кафява брада, мисли дълго време, преди да отговори. Темата на диалога с него е мъчителна. Става дума за Константин Садорошний, който води война с бойния псевдоним " Москал ". Младият мъж - едвам 22-годишен, е пристигнал при свещеника преди преди повече от година - в черква, ситуирана на многолюден бул. в западната част на съветската столица. Тогава, през месец януари, на път за дома си, Сандорошний се е изповядал. За финален път, както станало ясно по-късно. " За мен той беше повече от прочут, аз бях негов нравствен татко ", споделя свещеникът. Садорошний е израснал с майка си - благочестива жена, както я разказва отецът. Именно тя му оповестява новината: " Константин е мъртъв ".
На 14 февруари 2017 година точно Нарашев отслужва погребалната работа на младия мъж. На нея участват шепа хора. По-късно, в памет на Садорошний, свещеникът разгласява в обществената мрежа " Facebook " ария. Тя не е определена инцидентно - песента е доста известна измежду " частната охранителна компания на Вагнер ", командвана от Дмитрий Уткин, някогашен подполковник от съветската войска с военен псевдоним " Вагнер ".
Садорошний, който разгласява записи в интернет пространството, е един от бойците на единицата " Вагнер " - частна съветска войска, която публично не съществува. Младият мъж е изпратен в Сирия - и не се е завърнал вкъщи жив. Точно както още сред 100 и 200 други негови съратници. Това най-малко настояват деятели от Conflict Intelligence Team (CIT), чиито оценки са основани на обществено налични в интернет източници и изказвания на бойни приятели от единицата " Вагнер ", които са разкрили своите имена, адреси, данни за членове на фамилиите им. Много от тях към момента отхвърлят да приказват обществено поради автограф, с който дават обещание дискретност в подмяна на хиляди евро, изплатени като обезщетение за загубата на околните им. Всички тези млади мъже - като Садороший, не попадат в нито една публична статистика.

Официалната и неофициалната съветска войска

Откакто в края на септември 2015 година Москва разгласи намесата си в сирийския спор, съветската власт и държавните медии в страната настойчиво се пробват да обрисуват картина на " чиста война " с едвам неколцина паднали бойци. Вероятно аргументите за това са основателни. Все още е прекомерно дълбока контузията от войната в Афганистан през 80-те години на XX век, когато руснаците видяха хиляди съветски бойци, които бяха върнати в родината им в ковчези.
В Сирия е и би трябвало да бъде друго. Министерството на защитата в Москва до момента е предоставило данни единствено за гибелта на 41 бойци. Надеждни числа по този начин или другояче няма, защото армията ги възприема като държавна загадка.

Към днешна дата няма даже информация за това какъв брой бойци Русия е изпратила в Сирия. Данните варират сред 4400-7000 души, които са изпълнявали службата си в базите в Тартус и в Латакия. В рамките на изненадващо посещаване във военновъздушната база " Хмеймим " в сирийската провинция Латакия, съветският президент Владимир Путин разгласи отдръпването на " огромна част " от изпратените там бойци. " Родината ви чака, другари. Завръщате се като спечелили ", бяха думите, с които водачът на Кремъл се обърна към военнослужещите.
Колко обаче от тях в действителност ще се завърнат вкъщи си? Вестник " Ведомости " приведе данни за изтеглянето на сред 30-50% от бойците, а РБК - за две трети от тях. Русия би трябвало и ще остане в Сирия. Без нея властта на Башар Асад ще се срине.

Путин се показа като миротворец - въпреки всичко през март 2018 година са президентски избори в страната. В битката против съперниците на Асад обаче няма място за миротворчество - съветската войска бомбардира неколкократно жилищни региони в Алепо да вземем за пример. Стотици цивилни починаха, а безразсъдният метод неведнъж бе подложен на критика от интернационалната общественост, даже от федералното държавно управление в Берлин.

Руската държавна телевизия сподели фрагменти на бойци, които кацнаха в Иваново в североизточната част на Москва и в Махачкала в Дагестан. Те бяха посрещнати с медали и музика. Мисията на Сирия в Русия е празнувана като огромна победа: ние сме тези, които съкрушиха терористичната формация " Ислямска страна ". Това е простичкото обръщение. Версията на Кремъл отразява и вестник " Известия ", който разгласява публикация под заглавие " Блестящо изпълнена задача ", а държавният вестник " Российская газета " на собствен ред написа " У дома - с победа ".

В челните редици

За жертвите от единицата " Вагнер " не се загатва нито дума. Но тези мъже са се борили в челните редици при сраженията в Сирия. Например в Палмира, където е трябвало да влязат първи, да открият надзор и да задържат позициите. Това са извънредно рискови задания, означават активисите от CIT.

За първи път сериозно настроени към Москва съветски медии оповестиха за наемниците преди повече от две години. По това време те са се сражавали в Донбас. Садорошний също е взел участие в боевете в Източна Украйна. В взаимозависимост от опита им, тези наемници получават сред 1200 и 2000 евро месечно, плюс огромни бонуси при сполучливо изпълнена задача. Преди да бъдат изпратени на фронта, те са прекосявали образование в база в Краснодар, Южна Русия, настоявам от CIT.

В Сирия в единицата " Вагнер " са изпратени от 500 до 1000 бойци. Те са попълвали редиците на частната войска на ротационен принцип, като са били връщани за отпуск в родината си след два или три месеца. Интернет уеб сайтът Fontanka.ru привежда данни за към три хиляди наемни бойци, които са се били в Сирия. Единицата явно се финансира от олигарха Евгений Пригожин, именуван " готвача на Путин ", защото е притежател на едни от най-елитните заведения за хранене в Москва и Санкт Петербург. Според Fontanka.ru компанията " Евро Полис " на Пригожин е подписала контракт за добива на една четвърт от нефта и газа на основни залежи в Сирия против задължението да ги освободи от " Ислямска страна " и да ги охранява. А " мръсната работа " правят наемниците от " частната охранителна компания Вагнер ".
Руското държавно управление отхвърля съществуването на частната войска и до през днешния ден. Наказателният кодекс на страната не разрешава потреблението на наемници в чужбина. Удобното опрощение на Кремъл е, че в случай че има доброволци в Сирия, то те нямат нищо общо с Министерството на защитата.

Поръчката в Кремъл

Въпреки това в интернет циркулира фотография, която демонстрира командира на групата " Вагнер ", Уткин, на банкет в Кремъл. Кадърът е сниман на 9 декември 2016 година, в Деня на героите на Отечеството, когато Путин награждава с медали военнослужещите.
Какво тъкмо Сандорошкий е правил в Сирия, свещеникът не пожелава да разкрие. В последна сметка, това е " тайната на изповедта ", напомня Нарашев. Момчето не е направило нищо нелегално, акцентира духовникът няколко пъти. Частните армии има и в други страни, да вземем за пример в Съединени американски щати. " Константин се бори за страната си, за Русия, няма нищо неприятно в това ", обобщава свещеникът.

Превод и редакция: Тереза Герова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР