Москва изпрати екипи от търговски и финансови служители, както и

...
Москва изпрати екипи от търговски и финансови служители, както и
Коментари Харесай

Politico: Иранската врата, с която Русия ще заобиколи петролното ембарго

Москва изпрати екипи от търговски и финансови чиновници, както и ръководители от " Газпром " и други компании в иранската столица през юни след срещата на съветския президент Владимир Путин с иранското управление, с цел да положат основите за по-тясно съдействие сред двете страни. През последните седмици Иран също изпрати две публични делегации в Москва, фокусирани върху енергетиката и финансите. Сред присъстващите висши чиновници бяха шефът на иранската централна банка Али Салех Абади, заместник-министърът на стопанската система Али Фекри и ръководителят на комисията по стопанска система на иранския законодател Мохамад Реза Пур Ебрахими. 

 

Иранците са прекарали няколко дни в срещи със своите сътрудници и ръководители от частния бранш, съгласно дипломатите.

Иран е прелъстителен главно тъй като обезпечава авариен маршрут за продажба на глобен съветски недопечен нефт - главният източник на твърда валута за Кремъл. Износът е изправен пред съвсем цялостно ембарго от Европейски Съюз от декември. Ако обаче бъде подписано интернационално нуклеарно съглашение с Иран, това би осигурило идеално своевременен проект Б за Путин. 

Съгласно това, което търговците назовават ​​ " суап " съглашение, Иран може да внася съветски недопечен нефт на северното си каспийско крайбрежие и по-късно да продава еквивалентни количества недопечен нефт от името на Русия в ирански танкери, тръгващи от Персийския залив. Иран ще рафинира съветския нефт, с цел да задоволи личното си ненаситно вътрешно търсене, до момента в който с помощта на нуклеарния пакт иранският нефт, изнасян от юг, ще бъде освободен от наказания.

Освен това Иран вероятно може да употребява своя флот от танкери, откакто бъде освободен от глобите, с цел да вземе съветски нефт в пристанища отвън Каспийско море.

Всичко зависи от това дали атомната договорка, съгласно която Иран ще ограничи нуклеарните си действия в подмяна на облекчение на глобите, ще бъде възобновена. Много дипломати, участващи в договарянията, споделят, че договорката е близо, макар че нито Съединени американски щати, нито Иран са приели последното предложение на Европейски Съюз. Сред най-гласните поддръжници на предлагането е Михаил Улянов, съветският дипломат в основаните във Виена интернационалните организации, в това число Международната организация за атомна сила на Организация на обединените нации.

Посещението на Путин в Иран през юли беше първото му посещаване в страна отвън някогашния Съветски съюз от експлоадирането на войната. То даде сигнал за смисъла, което се придава на Техеран. Като жест на благосклонност Иран и Русия използваха случая да разгласят меморандум за съгласие за взаимни планове на стойност 40 милиарда $, по-специално ориентирани към създаването на газови ресурси в Персийския залив и производството на първокачествен полутечен природен газ.

Али Акбар Велаяти, външнополитически консултант на висшия водач аятолах Али Хаменей, не остави никакво подозрение, че суаповете са високо в листата с цели.

Суап тактиката се е радвала на друга степен на триумф в предишното. Суаповете трябваше да бъдат спрени преди повече от десетилетие, когато Иран се оплака, че губи пари от съглашението и че Русия доставя ексцентричен недопечен нефт. Този път Иран също ще би трябвало да откри метод да преодолее всички затруднения, свързани с продажбата на недопечен нефт от Русия с огромна отстъпка на международните пазари заради глобите.

В допълнение към привлекателността на енергийното съдействие, няколко дипломати означиха, че Москва също по този начин преглежда необятно Централна Азия, Иран и Турция, с цел да откри малки врати към рестриктивните мерки върху вноса на артикули. Санкциите трагично лимитират способността на Русия да възвърне разрушената си военна техника, до момента в който Москва се бори да откри жизненоважни вносни артикули, вариращи от микрочипове до съставни елементи за транспортни средства, тъй че се нуждае от нови линии за доставки.

Русия е наясно, че Иран има дълъг опит в намирането на сходни други възможности. 

Въпреки че годините на наказания затрудняват стопанската система на Иран, страната се оказа много умела в намирането на способи за подкопаване на контрола, главно като се обръща към Китай и други азиатски сътрудници. И Русия няма самообладание да употребява този опит и се обзалага, че Иран няма да има доста последици от съдействието си с Москва, защото западните столици ще се стараят да не застрашат преди малко възобновеното нуклеарно съглашение.

Това може да е една от аргументите, заради които Съединени американски щати се забавиха с мненията, още по-малко с приемането на последното компромисно предложение на Европейски Съюз. Вашингтон предизвестява Китай да не въоръжава Русия, до момента в който води война против Украйна. Но Иран към този момент се готви да достави въоръжени дронове на Русия. Ако Вашингтон се съгласи да съживи нуклеарната договорка, това би рискувало да отвори вратата за безграничен поток от оръжия от Иран към Русия.

Иран и Русия обичайно са извънредно внимателни един към различен и си сътрудничат там, където ползите им съответстват, само че единствено до известна степен.

Въпреки че Русия изигра решаваща роля в подпомагането на Иран да построи атомна електроцентрала в южния град Бушер, последните връзки по въпроса за атомната сила бяха изпитателни. Руският дипломат в Иран Леван Джагарян даде остро изявление за иранския вестник Shargh, в което упрекна иранските управляващи, че не са платили стотици милиони евро задължения, свързани с атомната стратегия.

Сирия е друга зона на с напрежение взаимоотношение. И двете страни помогнаха за поддържането на режима на Башар ал-Асад, само че Русия също разреши на Израел да преследва подкрепяните от Иран сили в страната, които счита за опасност.

Нежеланието на Русия да одобри напълно Техеран също се корени в желанието й да усъвършенства връзките си с страните от Персийския залив като Саудитска Арабия - другите върли врагове на Иран в района.

С нахлуването в Украйна обаче тази стратегическа логичност излетя през прозореца. 

Изолирана както в никакъв случай до момента от Запада, Русия обезверено желае да откри способи да компенсира изгубената си търговия с Европа, надалеч най-важният й търговски сътрудник.

Въпреки че Русия от ден на ден се обръща към Китай и Индия - двама дългогодишни сътрудници, с цел да запълни тази празнота, Кремъл също се тормози да бъде доминиран от двойката, като и двете са доста по-големи. Иран, сходно на Турция, която Русия също ухажва през последните месеци, е по-лесен за ръководство от Москва.

Друга причина Иран да е прелъстителен за Путин: той се нуждае от Русия. 

По-рано този месец съветската галактическа организация да вземем за пример изстреля ирански шпионски спътник в орбита.

В полемиките си с иранците съветските публични лица също алармираха, че имат намерение да модернизират железопътната и пътната инфраструктура до каспийския пристанищен град Астрахан, с цел да улеснят търговията сред двете страни. Иранска компания държи контролния пакет акции в основното пристанище на съветския район Солянка.

Тази седмица Русия, Иран и Азербайджан също подписаха „ меморандум за опростяване на директния превоз “, с цел да облекчат търговията в района, заяви съветската ТАСС.

Друга област на съдействие са финансите. По време на срещата на Путин с висшия водач на Иран Хаменей през юли двамата мъже разискаха способи за преустановяване на въздействието на $ върху международната търговия. Банките на двете страни са неразрешени от SWIFT, доминирана от Съединени американски щати система, употребена за улеснение на интернационалната търговия, и техните стопански системи са изправени пред изключителни компликации при осъществяването на трансгранични транзакции.

Въпреки че прекратяването на господството на $ до момента беше значително донкихотовско изпитание, Иран е припрян да помогне на Русия да откри способи да форсира " дедоларизацията “.

 

превод и редакция: Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР