Москва и Киев договориха създаването на хуманитарни коридори за евакуация

...
Москва и Киев договориха създаването на хуманитарни коридори за евакуация
Коментари Харесай

Хуманитарни рискове в Украйна и бъдещето на преговорите за мир - коментари от руски издания

Москва и Киев договориха основаването на филантропични коридори за евакуация на мирното население от зоните на сраженията. Това е главният резултат от вчерашния втори кръг на руско-украинските договаряния. Страните се схванаха по време на евакуацията огънят в тези браншове краткотрайно да бъде спрян, обобщава " Известия " единодушието, реализирано на осмия ден от началото на съветската експанзия в Украйна.

" С тази цел в най-скоро време ще бъдат проведени специфични канали за взаимозависимост и взаимоотношение и ще се образуват съответните логистични процедури ", цитира вестникът конкретизиране на Михайло Подоляк от делегацията на Киев, консултант на украинския президент.

" Тоест прекъсване на огъня е допустимо, само че не и в цяла Украйна ", акцентира " Комсомолская истина ". Според Подоляк " доста (украински) градове са обкръжени. Там е трагична обстановката с храните, с медикаментите, с опцията за евакуация ", показва " Труд ".

Военните ведомства занапред ще дефинират механизма за организирането на коридори, изяснява различен договарящ - шефът на външнополитическата комисия в Държавната дума Леонид Слуцки, който цитира " Росийская газета ". " Ще са нужни парламентарни старания, някои договорености ще би трябвало да бъдат затвърдени посредством процедура за ратификация ", добавя той.

Беларуското външно министерство подкрепя искащите да изоставен зоната на спора в Украйна. Помощ от него са потърсили към този момент над 3000 украинци, а за 400 са били създадени оптимални и по опция безвредни направления за евакуация, написа " Независимая газета ", като се базира на министерския секретар Анатолий Глаз.

Съдействие дават и страни, граничещи с Украйна. От 28 февруари обаче Киев е затворил всички КПП-та по границата с Беларус, което основава спомагателни проблеми за беларуските жители в Украйна, в това число водачите на тирове, декларирал Глаз, представен по Интерфакс.

Същевременно Москва се мъчи да завоюва доверието на хората в Украйна, организирайки доставяне с храни и артикули от първа нужда. Наред с военната съветските войски започнаха и филантропична интервенция. Те оповестиха, че приготвят над 10 500 тона филантропична помощ, задоволителни за близо един милион украински фамилии, отбелязва " Независимая газета " в различен материал.

" Украинските националисти са трансформирали мирните поданици на страната в заложници и ги употребяват като жив щит ". Заможните украинци обаче може да получат опция да изоставен Украйна под защита - на комерсиална основа, написа " Свободная преса ".

Тази опция предлага американската частна охранителна компания " Сайлънт профешънълс ", линк към уеб страницата на която помества изданието. Тя набира личен състав за " секрети интервенции за изтегляне на обособени лица и фамилии в селската околност и огромните градове в Украйна ".

Фирмата кани " висококвалифицирани претенденти ", владеещи няколко езика, които познават украинските пътища, терена, манталитета на локалните хора, знаят да си служат със руски и натовски стрелкови оръжия; хора, които са в отлична физическа форма, имат военен опит в чужбина и паспорт на западна страна. Обещават им до 2000 $ на ден.

Въпросът е дали услугата ще се търси. Защото множеството олигарси, богати предприемачи и депутати към този момент са напуснали Украйна, прибавя " Свободная преса ".

Кремъл има учредения да счита, че украинската страна умишлено протака договарянията. Това съобщи пред публицисти Дмитрий Песков, прессекретарят на съветския президент, написа " Комерсант " под заглавие " Коридорна дипломация ".

Според Москва за протакането са отговорни Съединени американски щати, продължава всекидневникът и цитира шефа на съветското външно разузнаване Сергей Наришкин: " Вашингтон доста се надява да затънем в тази интервенция (войната в Украйна, б. р.) и да изчезнем без диря, а те умерено да се заловят с " пречистване " на Близкия изток, Евразия и Азиатско-Тихоокеанския район. Това няма да стане ".

Трудно е към този момент да се чака сериозен прогрес в договарянията, счита политологът Сергей Уткин. " Усещайки поддръжка от Запада и доста други страни, украинците разчитат Русия да схване в каква яма се е озовала и да даде заден ход. Русия слага условия, които надали могат да бъдат признати, щом украинските въоръжени сили резервират дарба за опозиция, а множеството хора в Украйна очевидно отхвърлят съветското наличие ", споделя той пред " Комерсант ".

Междувременно обстрелите на украински градове и боевете в страната не престават, припомня онлайн изданието " Медуза ". Изброявайки детайлности за сраженията и за последните дейности на съветския президент, уеб сайтът стига до извода: " Владимир Путин наподобява не се кани да завърши войната ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР