Москва. Действията на американските военновъздушни сили представляват заплаха за гражданската

...
Москва. Действията на американските военновъздушни сили представляват заплаха за гражданската
Коментари Харесай

„Известия“: Мария Захарова предупреди за заплахата за гражданската авиация заради действията на ВВС на САЩ

Москва. Действията на американските военновъздушни сили съставляват опасност за гражданската авиация, съобщи формалният представител на съветското външно министерство Мария Захарова, представена от московския вестник “Известия “ .

„ Действията на Военновъздушни сили на Съединени американски щати сътвориха опасност за гражданската авиация. И в случай че в този момент е предотвратена злополука във въздушното пространство над открити води на Черно море, това не значи, че Съединени американски щати и НАТО могат да продължат да рискуват безнаказано живота на хората “, написа тя в своя „ Телеграм “ канал.

Дипломатът акцентира, че нарасналата активност на полетите на самолетите на НАТО наоколо до границите на Руската федерация, в това число над Черно море, покачва рисковете от рискови произшествия във връзка с гражданските самолети.

На 3 октомври цивилен аероплан, летящ от Тел Авив за Москва, беше заставен да промени курса си над Черно море, с цел да избегне рисково доближаване с задграничен разследващ аероплан. Беше маркирано, че разследващият аероплан е пресекъл случайно откритите направления на гражданската авиация и се е доближил до пътническия „ Еърбъс “.

Вертикалното разстояние сред самолетите е било по-малко от 20 м. Ръководителите на въздушното придвижване са наредили на гражданския аероплан да се спусне на 500 м и да заеме по-безопасен ешелон. Самолетът на НАТО не е дал отговор на повикванията от земята.

Както отбелязва военният специалист Виктор Литовкин, американските Военновъздушни сили се „ държат безсрамно и непредвидимо и пресичат маршрутите, по които летят пътническите самолети, което може да докара до покруса. “ Според него борбата сред разследващи самолети и бомбардировачи може да провокира конфликт и въздушен пердах.

В същия ден на декември съветският надзор на въздушното пространство над неутралните води на Черно море засече въздушни цели, приближаващи съветската граница. Според Министерството на защитата на Руската федерация, изтребители Су-27 и Су-30 са били вдигнати във въздуха, с цел да ги разпознават и да предотвратят нарушавания на съветската граница.

Екипажите на съветски изтребители идентифицираха въздушните цели като стратегически разследващи самолети RC-135 на Военновъздушни сили на Съединени американски щати и самолети за разузнаване и ориентиране на армията на Съединени американски щати CL-600 Artemis и ги ескортираха над Черно море.

По-рано, на 30 ноември, съветският президент Владимир Путин съобщи, че Русия е загрижена за военни учения, в това число непланирани, покрай нейните граници. Руският водач означи, че бомбардировачи са прелетели на 20 км от съветската граница, носейки високоточно оръжие и евентуално нуклеарно.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР