Мощта на стихията е огромна. Фактът, че има подобни разрушения

...
Мощта на стихията е огромна. Фактът, че има подобни разрушения
Коментари Харесай

Николай Николов: Предпоставките за бедствия винаги тръгват от природата

Мощта на стихията е голяма. Фактът, че има сходни опустошения и човешки жертви, задължава органите да проверяват обстановката, последствията и предпоставките. Дали има корупция и обир на финансови средства – сякаш сега не е най-важното, само че и това ще бъде тествано. Така някогашният началник на пожарната и консултант на вътрешния министър Николай Николов разяснява нещастието по Южното Черноморие.


„ На мен не ми е известно досега страната да е показала с пръст несъмнено физическо лице, което да носи директна отговорност. Предпоставките за пораждане на такова злополучие постоянно потеглят от природата. Имаме задоволително учредения да кажем, че природата не ни санкционира, само че ни подсказва, че би трябвало да се съобразяваме с нея ”, разяснява още той пред Нова тв.

Николов разяснява предизвестието на хората при сходни обстановки. „ България има национална система за ранно предизвестие и обявяване. Тя е разграничена на две – едната оповестява хората, които имат ангажимент по отбрана на другите. Втората – оповестява жителите ”, посочи още съветникът на вътрешния министър.

Относно системата в наводнено Царево, той разясни, че тя няма речева опция да каже какво тъкмо би трябвало да създадат жителите. „ Изграждаме сходно нещо. Надявам се от 1 януари следващата година и това да стане ”, разгласи Николов.

В началото на идната година в България се чака да стартира да работи „ много съвременна система ”. „ Ще можем да получаваме предизвестие, в случай че сме в застрашена зона, в това число и инструкции. Това ще се случва по метода „ cell broadcast ”, който носи повече информация от SMS-а. Ще получаваме тази информация на телефона си ”, посочи той. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР