Мощно земетресение разтърси Западно Мексико, като причини смъртта на най-малко

...
Мощно земетресение разтърси Западно Мексико, като причини смъртта на най-малко
Коментари Харесай

Силно земетресение в Мексико на годишнината от два опустошителни труса

Мощно земетресение раздруса Западно Мексико, като аргументи гибелта на минимум един човек. Предизвика суматоха на стотици километри от Мексико сити в деня на годишнината от два опустошителни труса.

Земетресението с магнитуд 7,7, съгласно данни на Националната сеизмологична организация, раздруса здания и накара хората да излязат по улиците на столицата.

" Мислех, че ще получа инфаркт! " - сподели Габриела Рамирес, 58-годишна жителка на Мексико сити.

" Този регион е доста уязвим, тъй като доста здания, които бяха развалени при земетресението през 2017 година, не са ремонтирани, тъй че е още по-лошо “, добави тя.

Един човек е умрял от падащи парчета в търговски център в Мансанильо в западния щат Колима, заяви президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор в Twitter.

По думите му не се счита, че има съществени вреди в Мексико сити.

По данни на сеизмолозите епицентърът се е намирал наоколо до тихоокеанското крайбрежие, на към 400 км западно от столицата и на 59 км южно от Коалкоман в щата Мичоакан.

Дълбочината е оценена на 15 километра.

" Това е ужасяващо съвпадане! Защо още веднъж през днешния ден? " Лаура Ресендиз, 73-годишна, съобщи пред постройката, в която живее в Мексико сити.

Това е третото записано мощно земетресение в латиноамериканската страна на 19 септември.

Но съгласно националната сеизмологична организация моментът е единствено съвпадане.

" Няма научна причина, която да го изясни ", добави тя, оставяйки някои поданици да търсят други отговори.

" Това е доста огромно съвпадане! Не изключвам, че може да е знак от Бога ", сподели Федерико Гарсия, 57 година

Алармите за земетресение в Мексико Сити се включиха по-малко от час, откакто в столицата се организираха учения за изключителни обстановки като част от събитията, отдадени на бедствията от 1985 година и 2017 година

Мексико се намира в най-сеизмично и вулканично дейната зона в света, известна като Огнения пръстен, където Тихоокеанската плоча се среща с близките тектонски плочи.

На 19 септември 1985 година при земетресение с магнитуд 8,1 по Рихтер в Мексико сити умират повече от 10 000 души и са разрушени стотици здания.

На годишнината от това земетресение през 2017 година при трус с магнитуд 7,1 умират към 370 души, основно в столицата.

Столицата, която дружно с близките градски региони е дом на над 20 млн. души, разполага със система за ранно предизвестие, която има за цел да даде на жителите задоволително време да изтеглят постройките. /БГНЕС, Агенция Франс Прес

Мексико Сити / Мексико
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР