Мощният взрив е пет пъти по-силен от най-голямата космическа експлозия,

...
Мощният взрив е пет пъти по-силен от най-голямата космическа експлозия,
Коментари Харесай

Астрономи наблюдаваха най-мощната експлозия във вселената

Мощният гърмеж е пет пъти по-силен от най-голямата галактическа детонация, записана до момента. Той протекъл в черна дупка, намираща се в сърцевината на галактическия куп Офиукус - голям галактически конгломерат от хиляди галактики, парещ газ и тъмна материя на към 390 милиона светлинни години от нашата вселена.

Астрономите са засекли детонацията посредством рентгеновата орбитална обсерватория „ Чандра " на НАСА, Европейската галактическа обсерватория и наземни телескопи в Австралия и Индия. Черните дупки освен гълтам материя, само че и изхвърлят материя и сила.

Експлозията била толкоз мощна, че е издълбала кратер в горещия газ, който би побрал 15 галактики като Млечния път, сподели Симона Джачинтучи от военноморската изследователска лаборатория във Вашингтон, която управлява екипа, следил явлението.

За пръв астрономите се натъкват на данни за възможна детонация от черната дупка през 2016 година „ Чандра " подава изображения на галактическия куп, които биха могли да са свързани с гърмеж. Тогава обаче учените изключват детонация поради голямото количество сила, нужно за образуването на толкоз огромен кратер в горещия газ.

Според астрономите детонацията към този момент е завършила, тъй като сега няма данни за изхвърляне на материя и газове от черната дупка.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР