Мощният антитръстов орган на ЕС започна задълбочено разследване на предложения

...
Мощният антитръстов орган на ЕС започна задълбочено разследване на предложения
Коментари Харесай

ЕС разследва сделка на Луфтханза за нелоялна конкуренция

Мощният антитръстов орган на Европейски Съюз стартира задълбочено следствие на оферти от немската самолетна компания Lufthansa дял в италианската ITA Airways заради опасения, че сходна стъпка може да навреди на конкуренцията.


Европейската комисия съобщи, че има " предварителни опасения, че договорката може да понижи конкуренцията на пазара на пътнически въздушни транспортни услуги по няколко маршрута на къси и дълги дистанции към и от Италия ".

Миналата година Луфтханза, един от най-големите въздушни превозвачи в Европа, се съгласи да заплати 325 млн. евро за 41-процентен дял в ITA. Италианското министерство на финансите отпусна 250 млн. евро за договорката, която даде на немската компания разнообразни благоприятни условия да усили каузи си или да придобие напълно ITA Airways на по-късен стадий.

Комисията напомни, че е била известена за договорката на 30 ноември 2023 година, а на 8 януари тази година Луфтханза е показала задължения за разрешаване на някои от нейните опасения, съобщи Агенция Франс Прес.

" Въпреки това тези задължения бяха незадоволителни, както във връзка с обсега, по този начин и на успеваемостта, с цел да отхвърлят ясно предварителните опасения на Комисията ", се споделя в изказването.

Комисарят на Европейски Съюз по конкуренцията Маргрете Вестагер съобщи, че Европейски Съюз желае да се увери, че договорката няма да докара до " по-високи цени, по-малък потенциал или по-ниско качество на услугите за пътнически въздушен превоз в и от Италия ".

Комисията би трябвало да вземе дефинитивно решение по проблема до 6 юни тази година. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР