Моряци достигнаха сушата безопасно, след като акули почти потопиха лодката им край бреговете на Австралия: „Бяха много – може би 20, може би 30, може би повече“

...
Трима околосветски моряци достигнаха сушата безопасно в четвъртък, след като
Коментари Харесай

Трима околосветски моряци достигнаха сушата безопасно в четвъртък, след като акулите почти потопиха тяхната катамаран в Коралово море.

И двата надуваеми корпуса на тяхната 30-футова лодка бяха повредени при няколко атаки от това, което се смяташе за акули-бисквитки – малък вид, който не се смята за опасен за хората. Снимки от въздуха на спасяването на мъжете показаха големи щети на лодката, която беше почти потопена и предната част на единия корпус липсваше напълно.

Австралийският орган за морска безопасност координира спасяването на двама руски и един французин моряк, след като активираха авариен маяк рано в сряда на 519 мили югоизточно от град Кернс в щата Куинсланд. Тримата бяха спасени от товарен кораб под флаг на Панама, който ги разтовари в пристанище Мулулаба на Съншайн Коуст северно от столицата на Куинсланд Бризбейн в четвъртък, съобщиха властите. спокойно море при приближаването на огромния товарен кораб.

Спасеният моряк Станислав Берьозкин каза, че подозира, че акулите са сбъркали лодката му с кит.

Той каза, че екипажът се е подготвил за акули , но не и за такива номера. „Бяха много – може би 20, може би 30, може би повече“, каза Берьозкин пред телевизия Seven News.

Те бяха използвали двуслоен материал за защита на надуваемите корпуси. „Но някои от тях скачат и хапят над двойния материал“, каза той.

Берьозкин, Евгений Ковалевски и французинът Венсан Томас Гарате бяха напуснали Санкт Петербург, Русия, на 1 юли 2021 г. и бяха плавайки от Вануату до Кернс, когато изпаднаха в беда.

Акулите-резачки растат между 17 и 22 инча дълги и са кръстени на кръглите дупки, които хапят в плячка.

Джо Зелер, дежурен мениджър в центъра за реагиране на морската агенция в Канбера, каза, че аварийният маяк е спасил живота на моряците.

„Аварийният маяк абсолютно спаси живота им. Той позволи на Координационния център за спасяване да идентифицира точното местоположение и приспособете най-подходящата и най-бърза реакция за спасяването им“, каза Зелер пред Australia Broadcasting Corp.

„Тримата мъжки бяха много щастливи да бъдат спасени и всички са здрави“, каза Зелер.

Коралово море е пълно с рифови акули и други върхови видове, като риба тон и марлин.

Според австралийското правителство то е дом на повече акули „от почти всяко друго проучване сайт в света."

Миналата година трима мъже, чиято рибарска лодка потъна край бреговете на Луизиана, бяха спасени „навреме" от бреговата охрана на САЩ, след като оцеляха повече от ден, въпреки че бяха нападнати от акули.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР