Морските кабели са новата цел на хутите. Ситуацията в Йемен се

...
Морските кабели са новата цел на хутите.
Ситуацията в Йемен се
Коментари Харесай

Цифров тероризъм: йеменските хути атакуват подводните кабели, застрашавайки световната икономика

Морските кабели са новата цел на хутите.

Ситуацията в Йемен се изостри през миналите седмици. Най-вече заради продължаващите набези на подкрепяната от Иран бунтовническа формация Хути против корабите край крайбрежията на страната. Тези дейности на хутите, ориентирани против комерсиалните кораби в Червено море, се правят макар взаимните старания на Съединени американски щати и Обединеното кралство за намаляване на военния потенциал на групировката.

Нарастващото равнище на спора заплашва освен морския превоз, само че и сериозните подводни телекомуникационни кабели в пролива Баб ал-Мандеб. На 24-ти декември 2023 година хутите, посредством своя канал в Telegram, разгласиха карта, показваща мрежата от подводни информационни кабели в Средиземно море, Червено море, Арабско море и Персийския залив Картата беше съпроводена от злокобно обръщение за стратегическото състояние на Йемен.

Нападенията на хутите в Червено море доведоха до това, че огромната корабна компания Maersk разгласи прекъсването на корабоплаването през Червено море и Суецкия канал. Това ще докара до увеличение на директното време и транспортните разноски. А това ще се отрази на цените за потребителите в целия свят. Ситуацията ескалира дотам, че Съединените щати сътвориха нова интернационална морска оперативна група за противопоставяне на офанзивите на хутите.

Особена угриженост буди опцията за увреждане на подводните кабели. Тези кабели са сериозна част от световната цифрова инфраструктура, осигуряваща над 95% от интернационалния продан на данни и връзки. Включително и финансови транзакции на стойност към 10 трилиона $ на ден. Всяко увреждане на тези кабели може да докара до съществени стопански разтърсвания в другите страни.

Въпреки софтуерните си ограничавания хутите могат да приспособяват военноморските си тактики, с цел да нападат тази жизненоважна информационна инфраструктура. Важно е да се означи, че Йемен заема основна позиция в район, в който се намира едно от трите съществени тесни места за подводните кабели в света, което прави тази опасност изключително значима за международните сили като Китай и Съединените щати.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР