„Morgan Lewis” е една от най-реномираните международни правни кантори. Тя

...
„Morgan Lewis” е една от най-реномираните международни правни кантори. Тя
Коментари Харесай

Нейтан Хохман от „Morgan Lewis“: Обвиненията към България по закона "Магнитски" са безпочвени

„ Morgan Lewis” е една от най-реномираните интернационалните правни адвокатски фирми. Тя има офиси в 30 страни с 2000 адвокати. „ Morgan Lewis” се заема със отбраната на позицията на депутата Делян Пеевски против клеветите на избягалия банкер Цветан Василев, който в България е обвинен като уредник на незаконна група, източила Корпоративна комерсиална банка (КТБ).

Съветник по случая ще е президентът на консултантското сдружение „ Morgan Lewis Consulting” Крис Кокс, който е бил в екипа на президента Роналд Рейгън, а основен юрист – някогашният федерален прокурор Нейтан Хохман.

Канал 3 направиха изявлението с Хохман от офиса му в Съединени американски щати.

Нейтан Хохман: Моето име е Нейтан Хохман. Аз съм някогашен федерален прокурор и помощник на Министъра на правораздаването и основния прокурор на Съединените щати. В момента съм сътрудник във компанията „ Morgan Lewis ". Това е една от най-големите и известни правни адвокатски фирми в света.

Въпрос: Г-н Хохман, може ли световният закон " Магнитски " да бъде прилаган в отбрана на подсъдими за тежки престъпни закононарушения лица, сходно на българина Цветан Василев, които желаят да го употребяват, с цел да обвинят на собствен ред проверяващите органи в съответната страна? Не се ли получава абсурд?

Нейтан Хохман: Глобалният закон " Магнитски ", който беше признат в Съединени американски щати през 2016-та година, пристигна след този през 2012-та година. Оригиналният закон " Магнитски " беше ориентиран към съветските жители. Глобалният закон " Магнитски " обгръща хора от целия свят. Трябва обаче да сме наясно, че фокусът на този закон е само към хора, които са нарушили съществено човешките права или са направили огромна корупция. Законът " Магнитски " изрично не може да се меси в законното следствие на прокуратурата на дадена страна по отношение на хора, които са направили закононарушение и които са обект на нейното следствие.

Въпрос: Има ли до момента случаи, прегледани по този ред и каква е процедурата в Съединени американски щати? Знаем, че неотдавна президентът Тръмп делегира пълномощията по закона Магнитски на Държавния департамент и Министерството на финансите?

Нейтан Хохман: По световния закон " Магнитски " в случай че някой насочи искане към Държавния департамент на Съединени американски щати или Министерството на финансите, те би трябвало да дадат своето мнение в границите на 120 дни. Докато трае тази процедура, тя се счита за класифицирана информация и нито Държавният департамент, нито Министерството на финансите могат да я разясняват.

Адвокатите на господин Василев са подали искане към Държавния департамент на Съединени американски щати и Министерството на финансите против господин Пеевски. Ние сме уверени, че тези обвинявания са изцяло безпочвени и нямат никаква правна тежест и ще го потвърдим.

Въпрос: Доколкото сте осведомен със случая КТБ намира ли прилики сред дейностите на Цветан Василев и Бърни Мадоф в Съединени американски щати?

Нейтан Хохман : Ще се въздържа от коментар заради сериозната причина, че следва да дадем нашите претекстове пред Държавния департамент и Министерството на финансите. Оставям на обществото да реши дали дейностите на Василев не съставляват тежко престъпно закононарушение, които наподобява доста на това, осъществено от Бърни Мадоф, който нанесе непоправими вреди на Съединените щати.

Въпрос : Смятате ли, че изказванията против вашия клиент Делян Пеевски имат някакво съображение?

Нейтан Хохман: Не. Смятаме, че обвиняванията против господин Пеевски са изцяло безпочвени и голословни. И чакаме с неспокойствие нашата опция да покажем пред Държавния департамент и Министерството на финансите, че те не почиват на никакви обстоятелства, а са неистина.



ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР