Морето е чисто и няма радиация, заяви в студиото на

...
Морето е чисто и няма радиация, заяви в студиото на
Коментари Харесай

Юлиан Попов: Морето е чисто и няма радиация, обект сме на целенасочена атака от страна на руски медии

Морето е чисто и няма радиация, съобщи в студиото на " Още от деня " Юлиан Попов, министър на околната среда и водите и добави, че получава данни всеки ден от всички точки, в които се мери чистотата на водата.

" Аз съм в непрекъсната връзка с румънския министър на околната среда - неговото семейство е на морето и се къпе на румънското крайбрежие, " сподели той и добави, че е във връзка и с украинския министър и има модели, които следят освен какво е положението сега, само че и какво евентуално би могло да бъде след 2-3 дни или една седмица.

Във връзка с умрялата риба, открита в северните елементи на черноморското крайбрежие, министър Попов разяснява, че това е евентуално резултат на неочакван разцвет на водорасли и планктон, и няма място за терзание.

За опцията замърсяването от язовир " Нова Каховка " да доближат българския бряг, съгласно Попов тези замърсявания са доста дребни, съпоставени с размера на Черно море и след две-три седмици вероятността ще е все по-малка.

" Всеки ден в уеб страницата на Министерство на околната среда и водите, на първа страница, публикуваме всевъзможни данни, има телефони и цялата информация е отворена непрестанно. Всеки може да ревизира във всеки миг ".

По думите на министъра от началото на войната в Украйна Министерство на околната среда и водите е засилило наблюденията и ограниченията и те са доста по-прецизни, също и съдействието с други институции и на европейско ниво.

" Кога ще се почисти Черно море? От изливането на Каховка, допускам доста скоро, тъй като целият размер на водата в Каховка е питейна вода и основава стрес с обезсоляването на водата и по пътя си опустошава боклуци, само че това е доста по-малък размер от този, който носят други реки, от кораби, канализации и други. Това замърсяване е доста малко ".

" Дунав прави доста забавна работа, тя на процедура " издухва " във вътрешността в морето всяко нещо, което идва от Днепър, от Одеса, а сега, поради преваляванията и нивото на Дунав е високо и течението е по-силно.

Министър Попов разяснява, че основанието за терзание идва от една доста целенасочена офанзива от страна на съветски медии, която е документирана - диалог на висши съветски публицисти, които приказват по какъв начин би трябвало да се възползват от случая Каховка с цел да провалят българския и румънския сезон и това да провокира митинги за мир против войната в интерес на Русия против Украйна.

По отношение на наводненията, Попов съобщи, че те са скатни наводнения и зависят от степента адаптираност на нашата инфраструктура към съществуващия климат и към климатичните промени.

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР