Мораториумът върху иновативните лекарства може да отпадне преди края на

...
Мораториумът върху иновативните лекарства може да отпадне преди края на
Коментари Харесай

Мораториумът върху новите лекарства бил само временен

Мораториумът върху новаторските медикаменти може да отпадне преди края на 2018 година, в случай че у нас се реализира транспарантна лекарствена политика. Това съобщи в " Денят стартира " ръководителят на здравната комисия в Народното събрание и народен представител от ГЕРБ Даниела Дариткова. Към момента има закъснение с построяването на системата за електронен търг на медикаменти поради следващо обжалване. Именно електронната търговия с медикаменти и електронните досиета на пациентите могат да подсигуряват транспарантната политика в този бранш.

„ Новите молекули ще навлизат в лечението на пациентите, ще бъде обезпечена тяхната приложимост. На този етап на болестта, когато точно е належащо тяхното включване, ще бъде обезпечен достъпът им до пациентите, които се нуждаят от тази терапия, всички тези краткотрайни ограничения могат да бъдат прекратени. Това е належащо, тъй като подсигурява сигурността на българските пациенти ", разгласи Дариткова.

Тя означи, че 32 нови молекули са позволени през 2017 година, те няма да се заплащат от Националната здравноосигурителна каса през идната година, само че са налични.
„ Те са напълно нови, те не са плащани изобщо. Новите молекули ще се проучват и ще се реши тяхното наличие в лечебните схеми, би трябвало време да се разпишат лечебните стъпки. Не може да сме сигурни, че медикаментите, които се изписват и употребяват на пазара, стигат до българските пациенти. Всички медикаментите, с които се лекуват българските пациенти през 2017 година, ще бъдат заплащани и през идната година ", добави депутатът от ГЕРБ.
Тя разясни, че не трябва да се експлоатират страховете на хората, като по този метод разяснява недоволството против решението на ръководещите да наложат мораториума.

„ Имаме планувани 1 милиарда лв. за медикаменти. Има 300 милиона за лекуване на онкологични болести и не е безспорна тази сума, в тези рамки би трябвало да създадем вероятното новите молекули да навлизат при ясни лечебни индикации. Имаме информация от Министерството на здравеопазването, че тези лекарства, за които стана въпрос и в Народното събрание, не са към момента включени във фармакотерапевтичните управления. Ръководствата, които демонстрират на кой стадий от болестта с какво тъкмо би трябвало да е лекуван пациента ".

Председателят на здравната комисия изясни, че точният термин за мораториума е краткотрайна възбрана за заплащането на нови молекули през идната година от НЗОК, което не е единствената възбрана.

„ Забранихме и касата да заплаща за нови действия и лечебни заведения през новата година, добави Дариткова.

„ Целта е да имаме една постоянна финансова рамка, която да разреши свършеното във времето от изпълнителната власт да се осъществя. Имаме напън от другите структури в опазването на здравето - от една страна за включване на нови лекарства, от друга - на нови действия. Бюджетът би трябвало да е уравновесен, с цел да издържи на всички провокации ", сподели още ръководителят на здравната комисия в Народното събрание.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР