Мораториумът върху действията на кабинета Борисов 3, наложен от 45-ото

...
Мораториумът върху действията на кабинета Борисов 3, наложен от 45-ото
Коментари Харесай

Съдът: Мораториумът върху действията на кабинета Борисов 3 е противоконституционен

Мораториумът върху дейностите на кабинета " Борисов 3 ", натрапен от 45-ото Народно заседание, е противоконституционен. Такова решение взе Конституционния съд (КС), с което висшите съдии се произнесоха по искане на депутати от ГЕРБ.

Конституционен съд " отклонява настояването за определяне на противоконституционност " на Решение на Народното събрание от 22 април 2021 година за налагане на мораториум върху избрани дейности на държавните органи, се показва в известие оповестено на уеб страницата на съда.

Съдът приключва делото в тази му част. Решението е признато единомислещо с 11 гласа. Конституционният съд показва обаче, че " е неприемливо " с решение на Народното събрание краткотрайно да се стопира осъществяването на открити от Конституцията и развити в законите пълномощия на президента, на изпълнителната власт, на други държавни органи, открити от Основния закон и на правосъдната власт.

Според съдиите това е по този начин, в това число и в хипотезата при която Министерският съвет извършва функционалностите си до избирането на ново държавно управление.

Искането да бъде оповестено за противоконституционно решението на Народното събрание беше импортирано от 60 народни представители.

Приетият мораториум от Народното събрание против решенията на последното държавно управление на Бойко Борисов действаше от 22 април до 12 май, когато встъпи първото служебно държавно управление на Стефан Янев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР