Мораториум върху създаването на нови болници и комплексни онкологични центрове,

...
Мораториум върху създаването на нови болници и комплексни онкологични центрове,
Коментари Харесай

Мораториум за нови болници и нови дейности до май 2024 г. предлага МЗ

Мораториум върху основаването на нови лечебни заведения и сложни онкологични центрове, както и върху разрешаването на нови медицински действия на в този момент работещите, до одобряването на обновена Национална здравна карта (НЗК). Това оферират от Министерството на здравеопазването с промени в Закона за лечебните заведения.

Припомняме, концепцията за мораториума бе стартирана от здравния министър проф. Христо Хинков още при встъпването му в служба, когато той разгласи целите си пред Комисията по опазване на здравето в Народното събрание.

В претекстовете към предлагането се показва, че актуалната НЗК е одобрена през 2018 година, като от нейното одобряване са минали повече от 5 години, през които в здравно-демографския профил на страната и в здравната система са настъпили доста промени, заради което тя не е отразява настоящото положение на системата и на потребностите на популацията и надлежно не може да извършва своето предопределение по повод разкриването на нови лечебни заведения и разрешаването на нови действия.

„ Изготвянето на НЗК е комплициран и нескончаем развой, защото се събират и проучват обилни по размер данни. С оглед това и поради динамичността в  процедурите по разкриването на нови лечебни заведения и нови действия в съществуващи лечебни заведения, е оправдано краткотрайно, до актуализирането на НЗК, да се преустановят процедурите както по основаването на нови лечебни заведения за болнична помощ и КОЦ, по този начин и по разрешаването на нови действия в съществуващите лечебни заведения “, се споделя още в претекстовете.

Започналите преди препоръчаните промени в Закона процедури обаче ще продължат до досегашния ред, излиза наяве от текстовете.

С измененията се планува новата Здравна карта да бъде одобрена до май 2024 година Настоящата пък е в действие от 2018 година, като от този момент не е обновена.

С предложенията също по този начин се регламентира в детайли в кои случаи НЗК следва да се актуализира, като досега в Закона е записано, че това се прави при нужда в случаите, избрани в Методиката, по която се създават регионалните здравни карти и която се утвърждава от министъра на опазването на здравето.

Единият от случаите, при които се планува нужда от актуализация на НЗК, са обилни промени в здравно-демографската конструкция на популацията на избрана територия от страната или на цялата страна.

Сред описаните в предложенията случаи са и значителните промени в структурата на системата на болничната помощ, които водят до понижаване или до увеличение броя на леглата за болнично лекуване, надлежно под или над избраните с НЗК потребности от кревати за болнично лекуване и медицински действия по типове и равнища на подготвеност.

С всички оферти за промени в Закона за лечебните заведения можете да се запознаете.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР