Монументалната входна порта на светилището на храма на Зевс в

...
Монументалната входна порта на светилището на храма на Зевс в
Коментари Харесай

Откриха вход на храма на Зевс в Турция, който е на 2000 годи...

Монументалната входна врата на светилището на храма на Зевс в античния град Айзаной, ситуирана в квартал Лавдархисар в западна провинция Кютахя, Турция, беше открита по време на скорошни разкопки.

Разкопките се правят от дирекцията на музея в Кютахя в античния град, който беше включен в предварителния лист на ЮНЕСКО за международното завещание през 2012 година и е на 50 километра от центъра на града. Координаторът на разкопките, ръководителят на катедрата по археология на университета Думлупънар, професор Гьокан Джошкун, сподели пред Анадолската организация (AA), че историята на античния град датира от към 5000 години.



Обяснявайки, че портата е открита по време на разкопките, извършени със 100 служащи и 25 души механически личен състав, Джошкун добави: „ Вследствие на усилената ни работа започнахме да разкриваме монументалния вход със стълби на светилището на храма на Зевс, който датира от над 2000 години. Останките от тази конструкция се разкриват ден след ден. Можем да определим значително архитектурните блокове на разрушената монументална входна врата.



След привършване на нашата работа тук структурата ще бъде възобновена. Ние се стремим посетителите да преминат през агората и монументалната входна врата към храмовата зона, както в древността. "

Дом на един от най-добре непокътнатите храмове в Турция, отдаден на гръцкия господ Зевс, град Айзонай е елементарно съпоставим с Ефес по своето великолепие и значение.

Археолозите в този момент работят върху монументалната врата на храма на Зевс.
Първоначално населяван от фригийците, регионът е трансфорат в град през първи век пр.н.е. от римляните. Той включва неповторими места като храм, четири римски моста, два от които се употребяват и до през днешния ден, първият прочут в света закрит пазар, с надписи на цените на продадените артикули, които към момента се виждат по стените, театри, римски бани и антична свещена пещера.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР