Монтирането на гнездилки за синявица и червенонога ветрушка по въздушни

...
Монтирането на гнездилки за синявица и червенонога ветрушка по въздушни
Коментари Харесай

Монтираха гнездилки за птици на електропроводи от ЕРП Север и дружеството за защита на птиците

Монтирането на гнездилки за синявица и червенонога ветрушка по въздушни електропроводи от мрежата на ЕРП Север приключи сполучливо в точния момент преди началото на гнездовия сезон, оповестяват от сдружението.

Електромонтьори на ЕРП Север в съдействие с специалисти от Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) сложиха общо 150 гнездилки в 40 обособени местоположения в областите Велико Търново, Добрич, Русе и Силистра в границите на LIFE плана „ Безопасно небе за птиците в Североизточна България “.

Инсталирането на гнездилки за застрашени типове птици се прави за да се обезпечат безвредни места за гнездене и запазване на тяхната популация. С това се предотвратява построяването на естествени гнезда върху електрически стълбове, които са рискови както за птиците, по този начин и за естествената работа на електрическата мрежа.

Очаква се двата застрашени типа птици да се завърнат в гнездовия ареал към края на април и началото на май. През идващите месеци ще се извършат инспекции на всяка от поставените гнездилки, с цел да се откри какъв брой от тях са заети и какъв е гнездовият триумф.

Червеноногата ветрушка е малък сокол, който през последните двайсет години претърпя фрапантен спад на популацията в страната ни и доближи до сериозния предел от едвам няколко известни двойки през 2022 година Това е повода типът да е включен в Червената книга на България в категория „ Критично заплашен “, а с оглед намаляващата му бройка в Европа – да е част от Световния Червен лист на Международния съюз за отбрана на природата (IUCN).

Синявицата е предпазен тип, който гнезди в дупки в земни откоси, скални ниши, каменни стени, хралупи на дървета и в кухини на бетонни електрически стълбове. Популацията на тази обагрена в синьо птица стартира да претърпява фрапантен спад през 50-те години на XX век. Употребата на пестициди в селското стопанство е главната причина за това.

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР