Монтесори концепцията не може да бъде обяснена с няколко думи.

...
Монтесори концепцията не може да бъде обяснена с няколко думи.
Коментари Харесай

7 фрази на Монтесори

Монтесори  концепцията не може да бъде обяснена накратко. Неслучайно учителите се образоват няколко години, получават документи, минават разнообразни равнища, преди на собствен ред да застанат пред мъниците и да стартират да вкарват този по този начин характерен метод на образование, образование, оформяне на светоглед. Монтесори е освен това от различна педагогика, а цяло разбиране за детето, виновните възрастни, взаимоотношенията, в които детето непрекъснато влиза с околния свят.

 Езикът, който учителите по Монтесори употребяват, е характерен. Думите се сортират деликатно по този начин, че окуражават детето, да показват почитание към личността му. Да му оказват помощ да резервира и развива любознателността, сериозното мислене и позитивната самокритика. Някои от фразите, с които учителите споделят с децата, са напълно елементарни, само че в тях се крие бездънен смисъл и всеки - даже по-консервативно настроените родители, би могъл да ги ползва и самичък да следи резултата от тях.

1. " Положи доста старания, отлично! " Фиксирането не в резултата, а в процеса е доста значимо за осъзнаването на цялата активност, което детето прави. Да подреди играчки, да сортира формички или по цветове. Дали е съумяло е значимо, само че по значимо е старанието и отдадеността към задачата.

2. " Какво мислиш за работата си? Как се оправи съгласно теб? " Самоанализирането може да наподобява сложна задача за едно 3-4 год. дете, само че методът Монтесори отдава огромно значение на сериозното мислене и самонаблюдение. Детето се учи от опита си, малко бутане и ще развие това си умеене от напълно рано.

3. " Опитай да се се оправиш самичък. Къде може да потърсиш помощ? Кой другар може да помогне? " Децата се обръщат към нас като към всезнаещи и всеможещи, само че в случай че се поддадем на порива да им дадем подготвени решения, ние в никакъв случай няма да ги научим на автономия. Нека детето не блокира пред първите компликации, а единствено да намира пътища към решението.

4. " Как бих могъл да ти оказа помощ? " Когато предложим по този метод помощ, детето още веднъж се обръща анализаторски към задачата си, разделя я на дребни елементи и единствено вижда къде може да се включите вие. То единствено подсказва слабостите си, само че и усеща убеденост, че с другото може да се оправи и единствено.

5. " В нашата група ние вършим по този начин " Вместо " почисти след себе си ", споделяме: " В нашата група ние почистваме след себе си " > Вместо да се издава команда, желанието ни звучи ненасилствено, само че задоволително изрично - детето е част от тази общественост и би трябвало да съблюдава разпоредбите й.

6. " Не му пречи, той/тя е концентриран/а. " Методът Монтесори пази способността на децата да се отдават напълно на задачата или играта си. Полагат им се огромни интервали от време, през които никой не ги прекъсва, тъй като би трябвало да се учи нещо друго или несъмнено време е планувано за тази задача и то е изтекло. Макар и мъчно за нас, не трябва да ги прекъсваме даже за хвалба, в случай че забележим, че те са се задълбочили. Похвалите дано оставим за след това, като включим безусловно и концентрираността им.

7. " Следвай детето " Може би водещият принцип на Монтесори философията и това е фраза, която би трябвало да си повтаряме по-често между тях и сред учителите. Да познаваме децата, да отчитаме разликите в ползите, темперамента, гениите - единствено по този начин можем да им помогнем да ги опознаят и разкрият и те самите. Ако едно дете не желае да чете на 4, карането принудително, натискът, упражненията не са методът. Всяко дете ще се научи да чете, написа, счита. Но това дете може да обича театърът или музиката и там би трябвало да се фокусираме и ние, хората, които го обичат. Не да го съпоставим с другите, а да го подкрепим, че то е също толкоз неповторимо, скъпо и с капацитет.

Инфо: www.hera.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР