Монтана ще отбележи 127-та годишнина от обявяването на градския си

...
Монтана ще отбележи 127-та годишнина от обявяването на градския си
Коментари Харесай

Калуди Калудов с безплатен концерт за празника на Монтана

Монтана ще означи 127-та годишнина от оповестяването на градския си статут с концерт на международно приетия оперен артист Калуди Калудов. На 2 декември 1891 година е публикуван декрет на княз Фердинанд, с който се утвърждава решението на Народното събрание за преименуването на село Голема Кутловица в град Фердинанд. През последните две десетилетия 2 декември се утвърждава като празник в календара на града. Концертът ще бъде подарък от Община Монтана за всички ценители на операта.
Тенорът дружно със сопраното Анна Дитри-Калудов ще показват на сцената на Драматичен спектакъл „ Драгомир Асенов” обичани оперни арии и дуети, известни италиански канцонети и кино мелодии под съпровода на салонния оркестър „ Модерато “ с диригент Орлин Бебенов (Полша). Проявата има начален час 18:30 на 30 ноември. Желаещите могат да получат безвъзмездни предложения със непокътнато място от касата на театъра.
С концерта „ Бъди моята любов” Калуди Калудов чества и своя 40-годишен театрален празник . В началото на кариерата си той е солист на Националната опера – София, където пее в 12 сезона. Активната му интернационална кариера стартира през 1983 година с “Реквием” на Верди в Лондон и ролята на Форесто от операта “Атила” на Верди във Виенската Щатсопер. Тенорът е пял в най-големите европейски оперни театри, както и в Съединени американски щати, Япония, Южна Корея, Чили, Австралия. Той има в репертоара си над 60 тенорови партии от опери на Верди, Доницети, Росини, Белини, Бизе, Леонкавало, Маскани, Бородин. Внушителен е и концертният му репертоар. Благодарение на записи за Балкантон, NAXOS, Sony Classic, Decca, Българско национално радио, Радио Катовице, радио RAI, Музикална къща “Гега ню”, видеозапис на RAI на операта “Атила” на Верди в Миланската канара, осъществяванията му са налични за публиката в целия свят. В последните години редом с изпълнителската си активност Калуди Калудов интензивно се занимава и с вокална педагогика. Преподава в Музикалната академия на Катовице - Полша, във Вокалния департамент на Нов български университет - София, прави майсторски класове в България, Румъния, Бразилия, Полша, Финландия.
Съпругата му Анна Дитри-Калудов е полска оперна певица – сопран. Най-значимите й изяви са концертът по време на визита при папа Йоан Павел II във Ватикана (2004), цикъл от концерти по случай 250 години от рождението на Моцарт (Полша, 2006), концерти в Букурещ, Виена, както и в България с Шуменската, Плевенската и Видинската филхармонии. Репертоарът й включва функциите на Тоска от едноименната опера, Мими от „ Бохеми” и Лиу от „ Турандот” на Пучини, Елизабет от „ Дон Карлос” и Леонора от „ Трубадур” на Верди, Микаела от „ Кармен” на Бизе, Графиня от „ Сватбата на Фигаро” и Донна Елвира от „ Дон Жуан” на Моцарт и други Анна Дитри-Калудов пее на оперните подиуми в Полша, Австрия, Германия, Чехия, Румъния, Италия, Бразилия и в България.
Орлин Бебенов е инструменталист, диригент на Салония оркестър „ Moderato”, оркестратор, композитор и оперен артист. От 1988 година той живее в Полша, където приключва оперно пеене, хорово диригентство в Музикалната акдемия „ Феликс Нововиейски “ в гр. Бидгошч и пази докторска дисертация по диригентство и оркестровка. Д-р Бебенов се занимава и с педагогическа активност, организира майсторски курсове за камерни и хорови сформира и духови оркестри. Той е измежду спечелилите в Националния конкурс за нови произведения за духов оркестър, проведен от Община Монтана в границите на Дико-Илиевите празници.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР