Монополът в цените на горивата ще стане пълен, в момента

...
Монополът в цените на горивата ще стане пълен, в момента
Коментари Харесай

Търговци на горива очакват цени в посока нагоре заради нов закон

Монополът в цените на горивата ще стане цялостен , сега на влизането в действие на Закона за административното контролиране на икономическите действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис. Така счита Пламен Стоянов - член на Управителния съвет на Националното съдружие на търговци и превозвачи на горива, по време на конференция в София. Той уточни, че в случай че законът влезе в действие към 2000 души ще останат без работа.
" Винаги съм мислел, че законите се одобряват, с цел да служат на обществото и хората. Явно съм добряк, тъй като законите, които се одобряват в последно време в България, не са положителни за обществото ", съобщи Стоянов.
Той уточни, че сега притежателите на станции за пълнене и данъчни хранилища работят по отношение на закона. " Въпросът ми е, по какъв начин тъкмо с този закон ще се защитят ползите на страната от сивата стопанска система? Отговорът е, че с въвеждането на най-малък размер той не може да бъде затрупан от дребните пълначни станции и данъчни хранилища. А в случай че те отпаднат от пазара, българските жители ще бъдат принудени да купуват от 2-3 огромни снабдители и ще стане пазар без конкуренция – т.е. монопол " , заключи Стоянов.
Той напомни, че друга смяна, която ще бъде въведена със закона, е най-малко от 10 000 газови бутилки на предпазване за дистрибуторите.
„ Те ще костват към 500-600 хиляди лева Колко от дребните търговци могат да си разрешат тази цена? Комисията, изготвила закона, не е разгласила никаква икономическа аргументация по отношение на тези 10 000 бутилки. По този метод ще се сътвори следващата преграда за нахлуване и оставане на пазара. Този закон е афектиран за всеки приблизително образован човек в страната. На някого направи ли му усещане по какъв начин тихичко го одобриха? С използването на този закон държавният бюджет ще претърпи големи загуби и основният пострадал още веднъж ще бъде българският жител, тъй като лобистките текстове водят до монопол, а монополът – до по-високи цени “ , сподели още Стоянов.
Той уточни, че след влизането в действие на закона ще отпаднат доста от дребните обекти и тези, които зареждат дребните обитаеми места.
„ Това ще докара до монопол и дори чакам, че и след влизане в действие на закона ще има изкуствено задържане на цените на горивата, само че дано да изчакаме една година и тогава да забележим къде ще отидат цените . Тогава към този момент няма да има кой да ги спре.
И сега страната споделя: „ Ние не можем да влияем на цените на горивата, това е свободен пазар “. И в действителност е по този начин. В момента, в който дребните компании няма да ги има, няма кой да удържа цените . И тогава никой нищо няма да направи. В момента има монопол, само че той не е безспорен. С влизането в действие на закона, той ще стане безспорен “, съобщи Стоянов.
Припомняме, че Законът за административното контролиране на стопански действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис, бе признат дефинитивно в средата на юли. Депутатите записаха, че измененията ще влязат в действие 6 месеца по-късно. Законопроектът провокира моментални митинги на дребните търговци на горива, които считат, че промените са в интерес на най-големите в сектора.
Най-спорен се оказа член 8 от закона, като той също беше признат от депутатите. Във финалния си вид условията към търговците бяха смекчени по отношение на импортираните в началото оферти. Последната редакция на промените беше препоръчана от депутата от ГЕРБ Мартин Тимчев, като те плануват условието за уставен капитал за търговците, съхраняващите и транспортиращите горива, да бъде 1 млн. лева (или активи на стойност най-малко 1 млн. лева), а първото предложение беше 3 млн. лв.. За всяка бензиностанция ще се изисква гаранция от, 20 хиляди лв. , превозвачите на течни горива ще би трябвало да дават поръчителство от 3 хиляди лв. за всяка цистерна . Относно изискваната за търговците на бутилки с втечнени газове LPG - дистрибуторите би трябвало да разполагат с най-малко 10 хиляди лични бутилки за предпазване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР