Мониторинговият доклад ще бъде прекратен, ни ние трябва да продължим

...
Мониторинговият доклад ще бъде прекратен, ни ние трябва да продължим
Коментари Харесай

Захариева: И без мониторинг продължаваме реформите

Мониторинговият отчет ще бъде преустановен, ни ние би трябвало да продължим работата по промените, безапелационна бе вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева в изявление за бТВ.

България за първи път от 18-ия си отчет след 12 година получава безапелационен подобен, че е изпълнила всички критерии и това съгласно комисията би трябвало да е последният отчет, т.е., че той би трябвало да отпадне, изясни Захариева. Припомни, че решението такива отчети да се вършат на България, както и на Румъния, е взето преди страните да влязат в съюза.

На въпрос дали да чакаме нов мониторингов отчет тя отговори: От доста години и в Екологичен потенциал и в Европейска комисия са обсъждани оферти и резолюции, които България поддържа за основаване на водоравен изчерпателен механизъм за поддържане на правото в целия Европейски съюз. Има предложение на комисията за основаване на подобен механизъм и той ще бъде за всички страни. България постоянно е била за това, че би трябвало да има идентични критерии за всички страни членки.

Разликата сред България 2007 година и 2019 година е голяма. Направихме и механизъм, който следи за спазването на промените. Хората би трябвало да усещат задоволство от системата. За страдание не я усещат към момента. И самата правосъдна система си вижда проблемите, при държавното управление е същото, сподели още тя.

Поздравявам Хърватия, че е подготвена за Шенген. Такова решение е признато за България през 2011 година и по-късно е препотвърдено с редица документи. Финалните решения предстоят. Неслучайно комисията акцентира, че Шенген ще бъде доста по-силен с България, Румъния и Хърватия в него, сподели вицепремиерът.

Захариева разяснява и срещата си с съветския министър на външните работи Сергей Лавров в понеделник в Москва.

Имахме доста градивни и почтени диалози. Не мога да ви отговоря за какво 8 година не е ходил външен министър на посещаване в Москва. Но това не значи, че ние не сме се виждали. Тази година е значима за нашите връзки. Навършват се 140 година от основаването на Българската дипломатическа работа, съобщи тя.

Нерешени проблеми с парцелите има от 10 година - с нашите парцели в Русия. 10 година комисията не се беше събирала. Сега получихме документа за земите. По отношение на съветските парцели в България въпросите са решени. Чух такива клюки и държа да ги изясня. Има спор на сдружение на съветски жители в България и самата съветска страна във връзка с една ловна хижа в Панчарево, изясни Захариева.

Докато в Сирия има напрежение съществува риск за цяла Европа. Засега няма нарастване на напрежението поради военните дейности. Много значимо е да продължим да изпълняваме съглашението сред Европейски Съюз и Турция от 2016 година и това е нашият апел, разяснява Захариева за военното състояние в Сирия.

Винаги сме били "за " Македония да влезе в Европейския съюз. Следим за напредъка сред българо-македонската комисия. Но ние споделяме, че би трябвало да скъсат с реториката от Титово време. Ако искаш да си член на Европейски Съюз, няма по какъв начин да ползваш тази изразителност. Цялата концепция за македонизма на Тито и Сталин се основава на България и българския език. Няма по какъв начин да забравим и да се вършим, че не виждаме какво става там. Ние знаем каква е историята, само че за тях е значимо да изяснят тази история за бъдещето си и това на поколенията си, безапелационна бе тя.

На въпрос отпътувал ли е към този момент ексшефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев като консул в Испания и ще се оправи ли с работата, отговори: Мисля, че още не. Тези заповеди се издават от моя непрекъснат секретар, само че това ще стане скоро. Мисля, че ще се оправи. Той е правист.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР