money.bgТри електрически автомобила Тесла вече са паркирани край тротоара. Изведнъж

...
money.bgТри електрически автомобила Тесла вече са паркирани край тротоара. Изведнъж
Коментари Харесай

Защо Норвегия има толкова много пари за пенсии?

money.bg

Три електрически автомобила " Тесла " към този момент са паркирани край тротоара. Изведнъж към тях се причислява и четвърти. От колата слиза Руне Фарбьорг, който от две години е пенсионер. Но може ли един пенсионер да си разреши толкоз безценен електромобил? " Да, открих, че мога. Тук, в Норвегия, токът е на ниска цена ", изяснява Руне и влиза в супермаркета.

Какви са цените в Норвегия?

Но и бензинът в Норвегия не е толкоз безценен - на фона на високия стандарт на живот. Норвежците заплащат (статистика от 2017) към 1,60 евро за литър дизел и близо 1,65 евро за литър супер. В супермаркета Руне Фарбьорг също няма да похарчи кой знае каква огромна сума, имайки поради размера на пенсията му. В множеството магазини в Норвегия литър мляко коства 1,90 евро, кг картофи - 2,45 евро, един самун - към 3,50 евро. Цигарите обаче са много скъпи - 12,50 евро за кутия. Високите са цените и на алкохола.

А какъв брой коства паркирането в Осло? Половин час - 3 евро, един час - 6 евро, два часа - 14 евро. Още при започване на 1990-те години норвежката столица стартира да се пази от напор на прекомерно доста коли - точно с високите такси за паркиране. Но другояче токът в действителност е доста на ниска цена - факт, който радва притежателите на електрически коли. Евтин е и градският превоз, а обществената система е извънредно великодушна. Средният приход на глава от популацията в страната възлиза на 70 000 евро. За съпоставяне: в Германия е 36 000 евро, към два пъти по-малко.

Норвегия се счита за една от най-богатите страни в света. Държавата от дълго време към този момент се старае да оползотвори по най-хубавия метод големите доходи от нефт, газ и ток от Водноелектрическа централа. Нагледно доказателство намираме на уеб страницата на Държавния пенсионен фонд. Там цъка електронен брояч, който демонстрира повишаването на парите във фонда. В момента те са над 9 314 807 748 613 крони - или близо един трилион евро. Норвегия, която няма съвсем никакви външни задължения, се оказва в една доста първокласна алтернатива: какво да прави с толкоз доста пари?

Влиятелният пенсионен фонд

През 1990 година, когато беше сложено началото на Държавния пенсионен фонд с 200 милиона евро, никой не можеше и да мечтае за подобен триумф. През 2008 година, когато избухна международната финансова рецесия, фондът към този момент разполагаше с доста повече пари - цели 200 милиарда евро. По това време доста страни по света се бореха с огромни задължения, тъй че с изобилието от пари Норвегия се трансформира във значим политически фактор. А Държавният пенсионен фонд можеше да си разреши лукса да влага своите натрупвания където пожелае. И стартира да изтегля вложенията си от акции за нуклеарни оръжия, от тютюневи произведения и от производства, които вредят на природата или пък за които се употребява детски труд.

Наскоро норвежкото държавно управление реши последователно да се изтегли и от добива на въглища, нефт и газ. Това значи, че и Държавният пенсионен фонд ще изтегли вложенията си от такива сектори, където дивидентите са изключително привлекателни. На пръв взор подобен ход се вписва в онази " морална капиталова политика ", която фондът организира след 2008 година. Всъщност обаче държавното управление твърди, че решението е взето не толкоз поради опазването на климата и международните климатични цели, колкото по чисто прагматични аргументи: вложенията във фосилни горива в бъдеще ще стават все по-несигурни.

Независимо от това Държавният пенсионен фонд има превъзходен имидж по цялостен. И дали се изтегля от пазарите на фосилни горива единствено поради стратегическите финансови оценки на държавното управление, или пък поради благородната концепция за запазване на климата - това като че ли няма значение.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР