money.bgИзкуственият интелект бързо прониква в ежедневието: изчислява маршрути, превежда от

...
money.bgИзкуственият интелект бързо прониква в ежедневието: изчислява маршрути, превежда от
Коментари Харесай

Изкуственият интелект може да вдига цените в магазините

money.bg

Изкуственият разсъдък бързо прониква в всекидневието: пресмята направления, превежда от непознати езици, избира филми, книги и облекла за нас. Алгоритмите за самообразование водят до елементарни цели по все по-сложен метод и в това се крие опасността, опасяват се чиновници и специалисти.

Ами в случай че тази елементарна цел не е да улесни живота на човек, а да изтръгне от него оптималната облага? Ами в случай че машините, на които продавачът е сложил такава цел в процеса на постигането на тази цел, ще се спогодят и ще стартират да мамят потребителите? Как да го проследим и спрем?

Роботите към този момент се употребяват в търговията. Алгоритми автоматизирано дефинират цените, правят оценка търсенето и предлагането, дефинират отстъпките и рекомендациите за клиентите. Тяхната еволюция е изпълнена с два съществени казуса.

" От антимонополна позиция заплахата се крие във обстоятелството, че логаритмите имат капацитет да стигнат до еднообразно умозаключение веки поотделно: с цел да се обезпечи оптималната облага, ценовите войни би трябвало да се заобикалят ", предизвестяват трима професори по стопанска система от университета в Болоня.

" Тоест, машините те могат да сключат картелно съглашение, даже и да не им е била дадена такава задача, даже и да не споделят между тях. Това е проблем ", се споделя в тяхната обява.

От логаритмите за ръководене на процеси се интересуват тези, на които обществото е делегирало отбрана на потребителите от монополи. Досега цялата им процедура е била построена върху работа с хора и корпорации. Роботите са напълно друга история.

" Алгоритмите са създали доста потребни неща, с цел да защитят правата на потребителите и да се развива конкуренцията - те са понижили разноските на доставчиците, подобрили са услугата и наличността на артикули. Трябва обаче да разберем дали потреблението на логаритми може да навреди на потребителите в бъдеще, и в случай че е по този начин, по кое време и по какъв начин, към казуса се обръща антимонополната работа на Обединеното кралство (CMA).

Защо в този момент?

Времената се трансформират. Цифровият отпечатък, който хората оставят в онлайн магазините, в обществените мрежи и браузърите, безусловно пред очите ни, се трансформира в лавина от информация. Това открива нови благоприятни условия за роботите да ползват комплицирани тактики за ценообразуване, в това число и персонализирани.

Колкото повече машината знае за нас, толкоз по-лесно е да дефинира каква оптималната цена сме подготвени да платим за рокля, урок по италиански или плуване в басейна.

" 90% от всички цифрови данни в света са основани през последните две години. С развиването на технологии за огромните данни (Big Data), предприятията от ден на ден купуват услуги за разбор на тази информация. Световният оборот в тази област чака да доближи 200 милиарда $ до 2020 година ", се споделя в работна бележка на CMA, оповестена предходната есен.

Алгоритмите от дълго време се употребяват в търговията, само че необятното им нахлуване в областта на потреблението стана допустимо едвам в този момент. И това не е обвързвано с развиването на компютрите и стратегиите, а единствено с избухливия растеж в размера, достъпа и скоростта в събирането на данни за държание на потребителите, за техните привички и приходи, счита професорът от Израелския софтуерен институт Авигдор Гал.

Той, наред с други специалисти, показа мнението си на полемиката в антимонополната комисия Организацията за икономическо сътрудничество и раз - клуба на най-богатите страни в света. Организацията призна се зае с казуса и призна, че актуалните способи за отбрана на потребителите и конкуренцията е малко евентуално да бъдат задоволителни за контролиране на пазара в новата епоха на машините с изкуствен интелект.

От друга страна нови ограничавания могат да навредят на напредъка и да забавят софтуерното развиване, тъй че в случай че се вкарват такива, това да става деликатно и последователно.

Как се договарят роботите

Животът на антимонополните органи се усложнява от обстоятелството, че машините са в положение да сключат картелно съглашение, даже без да поддържат връзка между тях.

Продавачът им слага цел, само че пътят към него не показва. Роботите търсят метод да изпълнят задачата, без значение дали е да продават нов артикул на по-висока цена или да разпродават ресурси бързо. Като се има поради обстоятелството, че компютрите от дълго време бият хора на шах, пътят към поставената им цел може да бъде и най-сложният.

Тримата преподаватели по стопанска система от университета в Болоня са опитали. Пускат изкуствен интелект в класическия модел на картелно договаряне. Учените трансформирали изискванията на опита, само че роботите настойчиво изучавали и следвали единствено един модел.

" Дори най-примитивните логаритми за ценообразуване методично усъвършенстват комплицирани тактики за секрети съглашения, учейки се по метода на пробите и грешките. Най-притеснителното е, че не оставят диря, когато основават картел ", пишат откривателите.

И това е още преди няколко неприятни затруднения да се появят в матрицата. Първият е обща школа на логаритми, втората е обща база данни на клиентите.

В първия случай логаритмите, както в този опит, се образоват на едно и също място, преди да влязат в играта. Много дребни продавачи не влагат в развиване, а купуват подготвени решения от огромните играчи. Подобни стратегии са по-лесни за договаряния, без да се приказва. И тази характерност на машините е неповторима: многократните опити потвърждават неспособността на хората да основават даже примитивни картели, без да поддържат връзка между тях.

Във втория случай, когато се проучват данните, машините употребяват една и съща база с информация за евентуалните консуматори. А смъртоносната композиция от тези два фактора е, когато логаритъмът и информацията принадлежат на доста огромен събирач на персонални данни, който е и най-големият продавач на артикули или услуги.

След това, на доктрина, машините ще могат да дефинират покупателната дарба на всеки и ще извлекат оптималната изгода посредством персонализиране на цените.

Възходът на машините

Може би към този момент вършат това?

Не, споделят регулаторите. Те търсят дълго време, само че към този момент не могат да открият признаци, че изкуственият разсъдък подкопава конкуренцията и покачва цените. Миналата година Европейската комисия организира изследване в осем страни от Европейски Съюз и не откри нищо. Година по-рано английският антитръстов орган стигна до същото умозаключение.

И преди този момент две години подред австрийците организираха собствен опит. През 2016 година те наблюдаваха цените на 36 разнообразни артикули и услуги (от обувки до хотели и полети) на 28 устройства (компютри, телефони и таблети) за пет дни в девет районни центъра в Австрия и Дюселдорф, Германия. И не откриват отклонения.

Година по-късно те повториха опита на три десетки позиции на огромни онлайн магазини (Amazon, Lufthansa, AirBerlin, Австрийска самолетна компания, Opodo, booking.com и Heine). Този път цените бяха малко по-различни, само че не беше допустимо да се удостовери някакъв модел.

Все още няма образци в правосъдната процедура - с редки изключения. През 2015 година американският регулатор завоюва антимонополно съглашение, доказвайки умишленото потребление на компютърна стратегия за определяне на единна цена за плакати в разнообразни онлайн магазини. Продавачът трябваше да заплати санкция от 20 хиляди $.

И в близко бъдеще не е би трябвало да се чака въстанието на машините с изкуствен интелект, счита английският антимонополен орган, защото продавачите ще се сблъскат с редица компликации - от бистрота на цените до правата за препродажба.

Тези компликации са преодолими, най-малко на доктрина, в случай че фирмите употребяват задоволително напреднали логаритми и бази данни, а също по този начин да бъдат подготвени целеустремено да договарят и да споделят информация, заключават борците с монополите.

Има още една значима спънка по пътя на манипулаторите - самите консуматори. Ако хората стартират да подозират, че са заблудени от комплицирани логаритми, продавачите ще пострадат.

Ако потребителите изгубят религия в това, че им се предлага добра и обективна цена, те напущат пазара или внезапно понижават интензивността си. Това е проблем за самостоятелното ценообразуване, а съмненията, че логаритмите улесняват тайните съглашения за цените, могат даже още повече да подкопаят доверието на потребителите, предизвести английският антимонополен орган.

Източник Военновъздушни сили

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР