Монетите, които до настоящия момент са открити в цяла България

...
Монетите, които до настоящия момент са открити в цяла България
Коментари Харесай

Проф. Овчаров показа за пръв път уникални находки

Монетите, които до сегашния миг са открити в цяла България от времето на българския държател цар Иван Асен II (1218-1241 г.), са 27-28.

Това съобщи археологът проф. Николай Овчаров на конференция в Българска телеграфна агенция, на която сподели на публицистите извънредно рядка монета на цар Иван Асен II и бронзови кръстове с изображения на светци. Те са първите неповторими находки от новия археологически сезон на Перперикон.

Монетите на цар Иван Асен II са доста редки, защото са първото документирано монетосечене на български държател и са от бронз със сребърно покритие. На монетите на цар Иван Асен II може да се види, че той е коронясан за цар от Свети Димитър Солунски, а на друга, че коронясва Мануил, синът на Теодор Комнин. Бронзовите кръстове са три - два от тях са нагръдни, а третият е рамо с изображението на евангелиста Йоан. Три монети от времето на цар Иван Асен II има и от крепостта Лютица, до Ивайловград.

Проф. Овчаров изясни, че през последните четири години се работи най-вече в южното предградие на Перперикон, което е извънредно забавно и доста добре застроено.

Още през 2015 година археолозите попаднали на черква, която е най-голямата базилика от Късноантичния интервал. В момента се създава план, с който по Оперативна стратегия " Региони в напредък " тя да бъде възобновена, означи археологът. Той се похвали, че за един месец са открити повече от 150 находки от 10-13 век.

За проф. Овчаров Перперикон е един огромен християнски и епископски център. Постепенно зоните се уголемяват и археолозите се придвижили в западна и северна посока, където почнали да излизат квартали. През предходната година в тези зони археолозите попаднали на " квартала на бедните от 14 век ". В края на сезона, до към 15 септември, проф. Овчаров се надява зоната в западна и северна посока да бъде изчистена.

Проф. Овчаров изясни, че в края на 12 век Перперикон става обект на конфликта сред Византийската империя и България. Вече имало исторически и археологически данни за многочислените борби сред двете империи, тъй като Перперикон е бил на границата сред двете страни.

Източник: news.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР