Монблан - най-високият връх в Западна Европа, се е смалил

...
Монблан - най-високият връх в Западна Европа, се е смалил
Коментари Харесай

Монблан се е смалил с почти един метър

Монблан - най-високият връх в Западна Европа, се е смалил за четири години с съвсем един метър и височината му към този момент е 4807,81 метра, заяви Агенция Франс Прес.

Екип от трийсетина души е правил измервания три дни в средата на септември.

" Сега остава на климатолозите, глациолозите и други експерти да обработят всички събрани данни и да предложат хипотези, с цел да обяснят това събитие " - обявиха на конференция експерти от департамента Горна Савоя, които вършат измервания на две години.

The mountain has been losing an average of 13 centimetres in height annually since 2001, the geographical experts said.
— The Local France (@TheLocalFrance)
Предишните данни са оповестени през 2017 година

Целта на постоянните измервания е да бъде изработен модел на ледената завивка и да бъде поддържана база точни и надеждни данни, които да се употребяват от специалистите и да се предадат на идващите генерации.

Според оповестените през 2017 година данни височината на върха е била 4808,72 метра. Тя също е била по-малка по отношение на предходните години. Върхът е бил най-голям през 2007 година - 4810,90 метра.

Височината варира, тъй като Монблан е затрупан с безконечен сняг и е като голяма пряспа, която се трансформира според от ветровете и преваляванията.

Скалистият връх е с височина 4792 метра.

Измерванията през 2019 година не са оповестени, тъй като са " извънредно ниски " - 4806,03 метра, и би трябвало да се одобряват деликатно. Затова е било решено да бъдат изчакани идващите данни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР