Монашеството е един от най-важните обичаи на будизма. Монасите и

...
Монашеството е един от най-важните обичаи на будизма. Монасите и
Коментари Харесай

10 невероятни будистки храма

Монашеството е един от най-важните традиции на будизма. Монасите и монахините са виновни за запазването и разпространяването на будистките учения, както и за образованието на управителни и будистки почитатели.

Така будистките манастири последователно се трансформирали в центрове за образование, където философските правила са създадени и разисквани.

Законите там са строги и всички, отдали се на отшелничество, съблюдават избрани правила. Ето 10 невероятни будистки храма, където млади и остарели учат религиозно-философското обучение.

1. Манастир Юмбулаганг, Тибет (Yumbulagang)
Според една легенда Yumbulagang е първата постройка в Тибет и дворецът на първия крал на Тибет – Nyatri Tsenpo. Името му в превод значи “Дворец на Майка и наследник ”. При царуването на Нгауонг Лобсанг Гяцо (1617-1682), постройката става будистка реликва на сектата Гелугпа (жълтите шапки).

Извисява се върху рид на източния бряг на река Ярлунг Цангпо в едноименната котловина. Храмът претърпява мощни провали през Голямата Пролетарската Културната гражданска война, само че е възобновен през 1983 година. Манастирът е разграничен на предница с 3 етажа и задница с висока кула като палат. Там се съхраняват статуите на Буда Thiesung Sangjie и на още няколко тибетски краля, сред които и тази на Nyatri Tsenpo.

2. Манастир Ердене Зуу, Монголия (Erdene Zuu)
Ердене Зуу е може би най-древният оживял будистки манастир в Монголия. Той е издигнат през 1585 от Abtai Sain Khan, когато се вкарва тибетският будизъм в страната. Камъни от руините на Каракорум са били употребявани в строителството. Той е заобиколен от стени с присъединяване на 100 “ступи ”.

Числото 108 е свещено в будизма и евентуално задачата е била този брой, само че не е реализиран. Манастирът е опустошен от война през 1680 година, само че е възобновен през 18 век и от 1872 година има цялостни 62 храма от вътрешната страна. През комунизма Ердене Зуу е работил единствено като музей, само че след рухването на държавното устройство през 1990 година той още веднъж се трансформира в място за поклонение.

3. Манастир Ганден, Тибет (Ganden)
Ганден е един от “великите три ” Гелугпа академични манастира на Тибет, намиращ се в горната част на планината Wangbur, на 4300 метра надморска височина. Другите два са Сера и Дрепунг. Като най-отдалечен от Лхаса, той е минимум обитаем от другите два.

През 1959 година светинята е изцяло разрушена по време на въстание, а през 1966 година е грубо бомбардирана от артилерията на Червената армия, като множеството мумифицираните органи на Tsongkhapa, създател на манастира, са били опожарени. Възстановяването на манастира продължава от 1980 година до през днешния ден.

4. Манастир Кей Гомпа, Индия (Key Gompa)
Манастирът Кей Гомпа е будистка обител, ситуирана на височина 4166 метра върху рид в долината Спити. Той е най-големият в региона и е набожен център за образование на Ламас. Манастирът е бил нападан доста пъти през дългата си история от монголски и други армии и е бил опустошаван от пожар и земетресение.

Последователните заличавания и реставрации последователно са трансформирали манастира като цитадела, с храмове издигнати един върху различен. Той е извънреден образец за този тип манастирска архитектура от 14-ти век, която се развива като резултат от китайско въздействие.

5. Храм Лама, Китай (Lama Temple)
Храмът Лама (известен още като храм Yonghe или Дворец на мира и хармонията), ситуиран в североизточната част на Пекин, е един от най-големите и най-важните тибетски будистки манастири в света. Изграждането на светинята стартира през през 1694 година по време на династия Цин.

По-късно, когато на власт идва император Yongzheng, той трансформира едната част от постройката в будистка обител, а другата в своя резиденция. През годините доста тибетски и монголски монаси са живели и учили в храма, като и през днешния ден към момента има будистки поклонници там. Храмът пази 26 метра висока скулптура на Буда Майтрея, издълбана от парче бяло сандалово дърво.

6. Манастир Тиксе, Индия (Thikse)
Тиксе Гомпа или манастирът Тиксе е тибетска будистка обител на сектата на Жълтите шапки (Гелугпа), учреден през 15 век и прочут с приликата си с двореца Потала в Лхаса. Манастирът се намира на надморска височина от 3600 метра в долината Инд в Индия и съставлява 12-етажен комплекс от здания, съдържащи голям брой мостри на будисткото изкуство като ступи, скулптури, гоблени, стенни рисунки, саби.

Една от главните атракции в манастира е статуята на Буда Майтрея, която е издигната в чест на визитата на 14-тия Далай Лама в Тиксе през 1970 година.

7. Манастир Пунакха Дзонг, Бутан (Punakha Dzong)
Величествено издигащ се на остров сред сливането на реките Pho Chhu и Мо Chhu, манастирът е вторият най-стар и най-величествен дзонг в Бутан, издигнат по разпореждане на Зхабдрунг Нгауонг Намгял. Дзонг е композиция от цитадела и манастир и сходни сгради се намират във всеки регион на Бутан.

Като всеки различен дзонг и Пунакха обслужва няколко цели, в това число отбрана на района, административно седалище на държавното управление и зимен дом на монасите. Манастирът е обвързван със сушата, чрез дървен мост, издигнат дружно със постройката през 17 век. В храма се пазят доста скъпи реликви от времето на няколко управлявали крале.

8. Манастир Таунг Калат, Бирма (Taung Kalat)
Построен на върха на изгаснал вулкан, будисткият манастир Таунг Калат е едно от най-красивите места в Бирма. Намира се на 50 км от Баган и с цел да стигнат до него, посетителите би трябвало да изкачат 777 стъпала до върха.

По пътя нагоре има и друго предизвикателство – дребни и нахални макаци, които могат да ви ограбят при най-малкото нехайство. Цялото това изпитание си заслужава, тъй като от върха се открива величествена панорамна панорама на целия регион, в това число и на античния град на Бирма.

9. Таксанг Дзонг, Бутан (Taktsang Dzong)
Разположен на ръба на 900-метрова канара, манастирът Таксанг, прочут още и като Убежището на тигъра, съставлява впечатляваща панорама и е всекидневен знак на Бутан. До него се стига след 2-3-часов поход в планината от паркинга наоколо до храма. Според легендата гуру Падмасамбхава, който популяризирал будизма в Бутан, дохвърчал в пещерата Таксанг Сенге Самдуб на гърба на тигрица и останал там за дълго да медитира.

Това подтикнало будистките поклонници да идват на тук на поклонение и по този начин през 1692 е издигнат първият манастир. Трагичен пожар през 1998 година унищожава огромна част от истинските здания, в които се намират скъпи картини, стенописи и скулптури, само че през днешния ден те към този момент са усърдно възобновени с предходната си популярност.

10. Висящият манастир, Китай (Hanging Monastery)
Разположен едвам по средата на 75-метрова канара, Висящият манастир е един от най-забележителните обекти в Китай. Състоящ се от 40 стаи свързани между тях с въздушни коридори и пътеки, този незабравим отшелнически комплекс наподобява като че ли е залепен за стената над пропастта.

Името “Висящ ” е малко подвеждащо, тъй като, макар че е подсилен с дървени кокили, те не поемат главната тежест. Една част от манастира е вкопана в скалата, а изправените стълбове под него също спомагат за устойчивото „ висене “ на постройката. Построен през 5 век, той включва будистки, даоистки и конфуциански детайли. През своята дълга история доста поправки и разширения са довели до днешния му незабравим тип и мащаб.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР