МОН ще прави внезапни проверки на учителите, за да установи

...
МОН ще прави внезапни проверки на учителите, за да установи
Коментари Харесай

МОН ще проверява внезапно учителите дали са на курс, или на спа

МОН ще прави неочаквани инспекции на учителите, с цел да откри дали фактически те са на обучителен курс, или са да вземем за пример на спа. Това стана ясно от отговор на просветния министър Николай Денков на въпрос на депутата от Българска социалистическа партия Веска Ненчева във връзка квалификациите на учителите, които на много места се вършат

Както е известно, от 2016/17 година учителите са длъжни годишно да покачват квалификацията си, като в границите на 4 година би трябвало да са минали през най-малко 48 часа образования. Идеята бе на всеки 4 година те да бъдат атестирани въз основата на разнообразни индикатори, в това число и извършените от тях образования. (Атестациите обаче по ред причини). Самите квалификации могат да се провеждат само от обучителни организации, регистрирани от МОН. През 2018 година да вземем за пример имаше 175 такива организации, предлагащи 3237 обучителни стратегии. Към днешна дата в регистъра на МОН се оферират 4325 стратегии от над 260 организации.

Именно това разнообразие, съгласно учители, не може да се управлява, по тази причина и на доста места образованията се организират единствено официално. Някои педгози даже разясняват, че квалификацията е станала синоним на " мафиотска конструкция ".

Според груповия трудов контракт в системата на просветата 1.2% от учебните бюджети за заплати би трябвало да се разходва за подготовка на учителите, т.е. става дума за милиони левове, които се харчат неефективно.

Също както предшественика си, и министър Николай Денков обеща да затегне контрола над учителските квалификации, защото успеваемостта им е извънредно ниска. Затова и ведомството му работи по два типа системи за надзор. Едната е да прави проверки на място до каква степен учителите действително участват на обещано образование. За задачата от МОН към този момент са изпратили писма до всички учебни заведения, в които шефовете са известени да разгласяват на уеб страниците си графика на учителските квалификации. Имайки тази информация, инспектори от министерството ще вършат неочаквани инспекции, за да видят дали учителите участват на посочения от тях курс, или са " на спа " , както разяснява министър Денков.

Втората система на надзор е ориентирана към самите педагози, които ще би трябвало да попълнят анонимни анкети до каква степен са удовлетворени от извършеното образование. Те ще дават отговор на въпроси дали се е случил квалификационният курс, потребен ли им е бил, задоволително проблеми ли са разглеждали и т.н. 

" Много лимитирана ми се вижда ангажираността ви ", обърна се към министър Денков Веска Ненчева. Според нея следва да се заложат избрани условия към самите обучителни организации, които би трябвало да дават отговор на дадени критерии. " Обмисля ли се опцията образованията да се вършат единствено от университети? ", попита тя министъра.

" Много бих желал късият отговор да е " да ", само че нещата са по-сложни ", отвърна акад. Денков. По думите му се оказва, че проблем в успеваемостта на образованията има и при самите вузове, които също от време на време не са задоволително ангажирани и не дават практическа информация на преподавателите. Затова се е спрял на по-различен метод - първо да събере информация, а след това да действа, в това число и да се лишават лицензи или да се прекратява активността на дадена организация, в случай че фактически се откри въз основата на действителни данни, че прави фалшиви образования. Според министъра е нужно обученията да бъдат обвързани с потребностите на преподавателите, които постоянно търсят, а не намират квалификации по характерни проблеми - да вземем за пример за деца с майчин език, друг от българския, за справяне с експанзията, за обосноваване на учениците и т.н. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР