МОН разпространи декларацията, която родителите трябва да попълнят, ако са

...
МОН разпространи декларацията, която родителите трябва да попълнят, ако са
Коментари Харесай

МОН разпространи декларацията за съгласие на родителите децата им да бъдат тествани в училище

МОН популяризира декларацията, която родителите би трябвало да попълнят, в случай че са съгласни децата им да бъдат тествани в учебно заведение. В нея се търси единодушието за проучване два пъти седмично, както и във всеки първи ден след неявяване - в класната стая с неинвазивен бърз антигенен тест с проба от слюнка. Целта на тестването е обезпечаване на допустимо най-безопасна среда при възобновяване на присъственото образование, написа в декларацията. 



Най-късно до 12 часа на 8 ноември родителите на учениците от I до IV клас, които се образоват в електронна среда, би трябвало да заявяват дали са съгласни децата им да бъдат тествани два пъти в седмицата с щадящи антигенни проби или могат да показват годен документ, че детето е преболедувало COVID-19.

В декларацията са посочени съответните два типа проби със слюнка, които са определени от Министерството на здравеопазването посредством социална поръчка и ще бъдат прилагани в учебно заведение. На всяко учебно заведение ще бъде възложен единствено единият от двата типа проби.

Децата ще бъдат тествани в класната стая от здравно лице и/или учител или непедагогически експерт, избран от шефа. Допустимо е присъединяване също на доброволци – родители, посредници, представители на БЧК и други, които разполагат със зелен документ, прецизират от МОН.

​Отделна е декларацията за възпитаници със СОП. В нея родителите заявяват, че се ангажират да водят детето си за присъствено образование в учебно заведение единствено след отрицателен резултат от тест за COVID-19, изработен в дните, избрани за тестване на останалите възпитаници, а използвания тест ще предадат в учебно заведение.

На този декор министърът на образованието и науката акад. Николай Денков изпрати писмо до началниците на Регионалните ръководства на образованието за организацията на дейностите по възобновяване на просветителния развой за учениците от I до IV клас при заболяемост над 500 на 100 000 души, оповестяват от МОН, написа nova.bg.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР