МОН предлага таксите за университетите да скочат с 20%. Така

...
МОН предлага таксите за университетите да скочат с 20%. Така
Коментари Харесай

УНСС: Вдигането на таксите е тежко решение, важно е за студентите и за ВУЗ-а

МОН предлага таксите за университетите да скочат с 20%. Така междинният размер на годишната такса за образование в държавните висши учебни заведения за академичната 2023/2024 година ще е 1050 лева

" В нашия университет няма увеличение на таксите. При приблизително равнище на такси в размер на 900 лева за икономически, правни науки и стопанска система, при нас таксите остават 600 лева Това значи, че студентите заплащат под 300 лева на учебен срок, което е алегорична такса ", заяви зам.-ректорът по образователната активност към УНСС Матилда Александрова-Бошнакова в студиото на  " България заран ".

Тя изясни, че УНСС разчита на плановото финансиране и работи интензивно с общините и бизнеса, като притегля дотации, подкрепя по различен метод студентите и разчита на това оптимално да развива образователния развой, без това да въздейства на качеството, само че в това време стопански да благоприятства опцията младежи да се образоват в университета.

Гостът обърна внимание на платената форма на образование, чиято такса също се резервира на нивото от предходната година.

" Всяко нарастване няма да бъде прегърнато от студентите, само че тук е ролята на Студентския съвет и на ректорското управление. Трябва да се откри баланс, който е необходим и за двете страни, защото семестриалните такси са доста значими и за ректорското управление като главен доход за университета, само че са значими и за студентите, тъй като това е главният им разход ", уточни ръководителят на Студентския съвет при УНСС Ангел Стойков пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че не Министерството на образованието и науката желае да усили с 20% таксите, тъй като ректорите дефинират какви да бъдат таксите за идващия учебен срок.

" В нашия университет държим избрани относително междинни равнища на семестриални такси – нито са най-високите, нито са най-ниските, което имам вяра, че е спомагателен тласък за студентите да се образоват в нашия университет ", означи Стойков.

" Ние сме сложени пред турбулентни условия. Всеки университет има независима политика за установяване на таксите. Тази политика при нас зависи напълно от разговора със Студентския съвет и по тази причина относително рядко се взема такова решение за увеличение на таксите, като използваме други обезщетителни механизми ", изясни Александрова-Бошнакова.

Според нея вдигането на таксите е тежко решение, а икономическата обстановка в страната допуска деликатно да се подхожда към този въпрос. Тя избори в кои посоки семестриалните такси са най-високи - в региона на изкуствата, медицината, опазването на здравето, спорта, техническите науки.

" Националното посланичество на студентските препоръки още в края на този месец ще направи разбор, в който да се види в кои университети се покачват тези такси и да се реши дали в действителност ректорските управления разясняват тези неща със студентките си препоръки. Там, където има проблем, Националното посланичество ще излезе със мнение, с цел да може студентите да са наясно, да имат цялостната информация ", разясни Стойков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР