Момичето с перлената обица заема вечно място в галерията с

...
Момичето с перлената обица заема вечно място в галерията с
Коментари Харесай

Франкенщайн или шедьовър: Момичето с перлената обица нарисувано от робот

" Момичето с перлената обица " заема постоянно място в галерията с най-велики шедьоври на международното изкуство. Репродукции на тази класическа творба участват на всички места към нас – освен по стени на галерии, зали и частни домове, само че и под формата на принтове за облекла, аксесоари, чанти, принадлежности и даже виртуални изображения в онлайн пространството.

Преди ден обаче, една от репродукциите й провокира шумна дискусия в Нидерландия. Творбата на Йоханес Вермеер беше включена в галерия в музея " Маурицхойс " в Хага с репродукции, до момента в който оригиналът е възложен на " Рейксмузеум "   в Амстердам за ретроспективна галерия на художника.

Защо се стигна до скандал?

На пръв взор, заставайки пред този вид на " Момичето с перлената обица ", на посетителите прави усещане сиянието от истинската картина и присъщия взор на момичето, само че при по-внимателно вглеждане незабавно се виждат странни елементи, да вземем за пример не една, а две светещи обеци, по една от всяка страна. И тези лунички по лицето ѝ не са ли в действителност... леко безчовечен червен нюанс?


julian_ai_art/Instagram
Да, по този начин е. Нечовешкият нюанс се дължи на „ художника “ направил репродукцията, който в действителност е изкуствен интелект. Решението на уредниците на изложбата провокира яростни диспути, в които се сложи въпросът дали роботите имат място в свещените зали на галериите и дали въобще по този начин основани картини би трябвало да се класифицират като изкуство.

" Хората са или за, или срещу ", споделя Борис де Муник, пресаташе на " Маурицхойс ". " Тези, които селектираха картината, я харесаха. Те знаеха, че е нарисувана от изкуствен интелект, само че ние я харесахме, по тази причина я избрахме и я закачихме на стената ", съобщи той пред AFP, представен от Българска телеграфна агенция.

Всичко стартира от Берлин

Джулиан ван Дикен, цифров дизайнер от Берлин, основава изображението за състезанието " Моето момиче с перлената обеца " на " Маурицхойс ". Обяснява, че искащите са имали опция да изпратят своя версия на известната картина.

Той употребява изкуствения разсъдък Midjourney, който може да генерира комплицирани изображения въз основата на милиони фотоси от интернет и фотошоп. Картината му е една от петте определени от 3482 получени оферти.

Участниците в състезанието - на възраст от 3 до 94 години, са употребявали всевъзможни средства, като моливи, бои, текстил, и даже салата и цветя

 
       View this post on Instagram                      
A post shared by Julian AI art (@julian_ai_art)

" Срам и невероятна засегнатост "
Художничката Ирис Компиет съобщи в Инстаграм канала на изложбата в Мавриций, че това е " позор и невероятна засегнатост ", а десетки други се включиха в поддръжка на нейното мнение.

" Това е засегнатост за наследството на Вермеер, а също и за всеки работещ художник. Идвайки от музей, това е същински пестник ", споделя Компиет пред Агенция Франс Прес.

Според нея, инструментите за изкуствен интелект нарушават авторските права на други създатели, като употребяват техни творби за основа на изкуствено генерирани изображения, както и като цяло извличат данни от интернет потребителите.

Самото изображение тя дефинира като " съвсем франкенщайнско ".

Според художничката Ева Турент от Европейската колегия за контролиране на изкуствения разсъдък това е неетична технология.

" Без работата на хората-художници тази стратегия въобще не би могла да генерира произведения ", цитира думите ѝ холандският вестник De Volkskrant.

Що се отнася до въпроса какво е изкуство и какво не е, Борис де Муник от музея споделя, че отговорът е сложен, а задачата не е била разпалването на разногласия. За луничките на компютърната версия, обаче признава, че от близко са " малко плашещи ".

Посетителите са разграничени в оценката си за творбата. " По-младите хора са склонни да кажат: " това е изкуствен интелект, нищо ново ", до момента в който по-възрастните избират " по-традиционните картини ".

Маурицхюис чака с неспокойствие завръщането на същинското " Момиче " през април.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР