Моментът, в който малкото пухкаво коте у дома достигне полова

...
Моментът, в който малкото пухкаво коте у дома достигне полова
Коментари Харесай

Мъчат ли се котките, когато са разгонени?

Моментът, в който дребното пухкаво коте вкъщи доближи полова зрялост, то изпитва предпочитание да се чифтоса и да сътвори потомство. Този миг назоваваме също разгонване на котката.

Разгонването основава напрежение у котката, което е очевидно и от време на време много натрапчиво и изисква, в случай че домашната котка не се планува да има дребни, може да се пристъпи към кастриране на котката. Това ще я успокои и ще я върне в нейното естествено въодушевление и държание.

По някаква причина кастрацията е допустимо да не може да се организира, било по здравословни аргументи, или някакви други, които изискват отсрочване на тази интервенция, тогава стопанинът би трябвало да откри способи да успокои своя мъркащ другар. Но преди този момент би трябвало да бъде изцяло наясно със положението на своя питомец.

Какво да се чака от котката, когато се разгони

На нашата територия размножителният интервал на котката е от пролетта, когато денят стартира да нараства, до есента. Първото разгонване нормално се случва сред четвърти и шести месец на котето. Основните признаци за настъпило разгонване са:

- Натрапчива обвързаност към стопаните, изразяваща се в непрекъснато предпочитание за контакт, което може да продължи даже нощем

- Търкане в всякакви предмети, в пода или в стопанина

- Постоянно и натрапчиво мяукане, с цел да притегли вниманието на собственика

- Мъжките стартират да маркират с урина всички пространства и това е най-характерният белег при тях

- Опити за бягство на открито, тъй като усещат миризмите на други котки навън

Начини за утешение на разгонена котка

 Кастрация на разгонена котка

Стопанинът на котката би трябвало да откри способи да успокои разгонената котка, до момента в който пристигна моментът за кастрация. Начините за това са следните:

- Изолиране на котката - тъмните и скрити местенца са подобаващи за усмиряване на домашния питомец, защото котките обичат да се усамотяват на такива места

- Допълнителна игра със стопанина - обособяване на повече време за игра с играчки и пъзели са потребни за похищение на вниманието на писаната, а това ще донесе облекчение на измъчената разгонена котка.

Някои котки минават по-леко през тази фаза в тяхното израстване и вземайки поради особеностите на самото животно, стопанинът може да измисли разнообразни лични способи за утешение, до момента в който приготвя кастрацията, която взема решение съществено казуса с разгонването на котката.

Прочетете също и за инжекциите срещу разгонване при котките.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР