Момченце на 4 години почина от менингококова инфекция в Лом.

...
Момченце на 4 години почина от менингококова инфекция в Лом.
Коментари Харесай

Трагедия в Лом: 4-годишно момченце издъхна от мълниеносен менингит

Момченце на 4 години умря от менингококова зараза в Лом. Болестта е извънредно рядка и тежка, протича стремително и е в множеството случаи е с летален край, обявиха медици. Малкият Божидар А. се почувствал зле в следобеда на предходната събота, въпреки че минути преди този момент бил радостен и чевръст, ходел на посетители и си играл. Внезапно обаче на детето му прилошало, почнало да го тресе и да повръща. Родителите му незабавно почнали лекуване, съветвали се и с доктор, а когато положението на момченцето се влошило го отвели в общинската болница, написа " Труд ".

Малко по-късно обаче детето умряло.”Веднага потърсихме националният съветник доцент Атанас Мангъров – началник на Детската инфекциозна клиника към Инфекциозна болница, направихме всичко допустимо, само че за жалост детето към този момент беше съвсем без витални функционалности!”, съобщи шефът на МБАЛ „ Св. Николай Чудотворец” в Лом доктор Георги Савков. Според медиците гибелта на Божидар А. е настъпила от синдрома Уотърхаус – Фридериксен, който е най-тежката форма на менингококова зараза с летален излаз още в първия ден. Болестта е известна още като „ мълниеносна менингококцемия”.

За трагичния случай незабавно е била известена Регионалната здравна ревизия. Експерти са пристигнали в Лом и трети ден обхождат пътя на детето в последните му часове, вземат гърлени проби от всички, които са били в контакт с него в детската градина, дома му, измежду околните и болничния личен състав. Нови случаи на заболяването не са открити. През последните години в европейските страни има ваксина против мълниеносната менигококцемия, само че те са пожелателни, а не наложителни, тези ваксини не са в наложителния имунизационен календар и у нас, разясниха медици.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР