Молдовският Шериф хвърли бомбата във II кръг на Шампионската лига

...
Молдовският Шериф хвърли бомбата във II кръг на Шампионската лига
Коментари Харесай

"Шериф" - граната в съблекалнята, мръсни пари и легионери

Молдовският " Шериф " хвърли бомбата във II кръг на Шампионската лига по футбол, като победи нощес 13-кратния притежател на трофея " Реал " в Мадрид с 2:1. Нещо повече - тимът от Тираспол оглави класирането в гр. D с цялостен актив от 6 т. поради успеха с 2:0 над украинския " Шахтьор " в първия мач.

За да влезе в груповата фаза, клубът от страната, която е 34-та в рейтинга на УЕФА, мина оптимално дългия вероятен път - 8 мача в квалификациите, в които в профил поредно " Теута " (Алб), " Алашкерт " (Арм), " Цървена звезда " (Сър) и " Динамо " (Загреб, Хър). И направеното дотук е най-гръмкият триумф на молдовския футбол.

Всъщност - молдовски е много условно казано. В главния състав, извоювал влизането в груповата фаза, имаше единствено един футболист с молдовски паспорт - натурализираният 31-годишен бразилец Енрике Луванор. Той вкара 4 гола в квалификациите, след което отпътува за саудитския " Ал-Таавун ".

В картотеката на " Шериф " за груповата фаза в ШЛ пък едвам петима са молдовци, само че те са дълбоки запаси. Главната ударна мощ е формирана от легионери от общо 14 страни.

" Шериф " е 19-кратен първенец на Молдова, само че играе в Тираспол - столицата на Приднестровската молдовска република (ПМР), която към този момент 30 години не се признава за част от Молдова и упорства за присъединение към Русия. Половината население на ПМР има съветски паспорти, на територията ѝ работят съветските закони, а съветският трибагреник е публично приет за втори държавен байрак.

Собственик на " Шериф " е едноименната корпорация. Тя е освен най-голямата в републиката. Холдингът " Шериф " обезпечава над 50% от данъчните приходи в бюджета на ПМР, управлява към 60% от стопанската система на републиката, финансира ръководещата партия " Обновление ", даже президентът Вадим Красноселски намерено е именуван протеже на корпорацията.

 

Малко история

През юни 1990 година Молдова разгласи самостоятелност от Съюз на съветските социалистически републики. Като съображение бе посочено това, че републиката е присъединена към Съветския съюз принудително - на съображение пакта " Рибентроп-Молотов ", подписан на 23 август 1939 г. Флагът на Молдовската ССР бе сменен с различен, на основата на румънския трибагреник. 



Но в Тираспол, където молдовското население е не повече от 20%, поемат различен курс. Състоялият се три месеца по-късно конгрес на депутатите приема декларация за формиране на Приднестровска Молдовска република в състава на Съюз на съветските социалистически републики. Фактичски това значи от
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР