Молдовският конституционен съд днес освободи от поста президента Игор Додон

...
Молдовският конституционен съд днес освободи от поста президента Игор Додон
Коментари Харесай

Конституционният съд на Молдова отстрани президента Игор Додон

Молдовският парламентарен съд през днешния ден освободи от поста президента Игор Додон и назначи за краткотраен президент някогашния министър председател Павел Филип. Той разгласи свикването на предварителни избори, които ще се състоят на 6 септември.

 © БГНЕС
Президентът Игор Додон съобщи, че решението на Конституционния съд по отношение на краткотрайното прекачване на пълномощията на държавен глава на премиера Павел Филип е ориентирано към по-нататъшна узурпация на властта.

" Това е обезверена стъпка - да се употребява следения Конституционен съд, с цел да се присвои още повече властта ", сподели Додон в коментар за РИА Новости. На въпрос по какъв начин президентът възнамерява да работи в тази обстановка, отговорът беше къс: „ Външна и вътрешна готовност “.

По-рано Додон съобщи, че Молдова ще призове международната общественост да посредничи по въпроса за спокойно предаване на властта, заявявайки, че в противоположен случай страната ще се изправи пред " невиждана готовност " и митинги.

Проруската социалистическа партия на Молдова и проевропейският блок АКУМ образуваха парламентарно болшинство, а след тримесечно очакване най-сетне беше образувано ново държавно управление. Съпредседателят на АКУМ Мая Санду постави клетва като министър-председател през вчерашния ден.

Конституционният съд разгласи тези решения на Народното събрание за противозаконни, а законодателите дадоха отговор, че Демократическата партия, която към момента е на власт, се пробва да узурпира властта посредством съда.
 Избраха Мая Санду за министър председател на Молдова Избраха Мая Санду за министър председател на Молдова
Правителството на Молдова, водено от новия министър председател Мая Санду, постави клетва в събота след съвещанието на Народното събрание, на което беше определено. Кандидатур...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР