Молдова - бивша съветска република, разположена между Украйна и Румъния.

...
Молдова - бивша съветска република, разположена между Украйна и Румъния.
Коментари Харесай

Фестивалът Balkan Trafik представя разнообразната култура на малцинствата в Молдова

Молдова - някогашна руска република, ситуирана сред Украйна и Румъния. Територия на ръба на Европа с самостоятелните проруски територии Приднестровие и Гагаузия. Когато Русия нахлува в Украйна през февруари 2022 година, съветски махленски художник взема решение да пребоядиса остарял зарязан руски хотел в центъра на молдовската столица. Неговата цел е да изобрази фрагментацията на молдовското общество.
Тази страна е много разграничена и има доста разнообразни гледни точки. Някои са проевропейски, прорумънски, някой е за суверенитет и лична еднаквост, някой е проруски надъхан. Тази стена и тази постройка са като обществен разговор сред другите групи, които се пробват да изразят себе си и своите хрумвания.
Димитрий Потапов, стенописен художник

В страната живеят и смесени култури, като тази на гагаузите, която съставлява турско, православно и рускоезично малцинство. Групата " Прости звуци " е една от най-известните и следвани в Гагаузия. Фестивалът " Balkan Trafik! ", който се организира всяка година през април в Брюксел, събира всички тези групи, които са малко известни отвън личните си граници.

„ Balkan Trafik! е и за интернационално приети звезди като Горан Брегович, Ману Чао и други, само че също по този начин е и метод да се хвърли светлина върху всички тези разлики, без значение дали става дума за малцинства. В този случай приказваме за Гагаузи, което е малцинство в Молдова и това е и смисълът на фестивала - да се открие един район посредством неговата просвета, неговите малцинства, неговото многообразие “, споделя шефът на фестивала Николас Виерс.

Групата свири за състезанието Мис Гагаузия. Заедно с десетки други банди и реализатори те ще бъдат и в Брюксел за " Balkan Trafik! " от 25 до 27 април.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР