Можете ли да си представите да ви събудят от 42

...
Можете ли да си представите да ви събудят от 42
Коментари Харесай

Два размразени червея на повече от 30 000 години сега са най-старите живи животни на Земята

Можете ли да си визиите да ви разсънят от 42 000-годишна сънливост? Е, тъкмо по този начин се усеща един неотдавна реанимиран червей в Русия сега.

Нов отчет, оповестен тази седмица в Doklady Biological Sciences, разкрива, че два праисторически кръгли червеи – единият на 42 000 години, а другият на 32 000 години – са размразени сполучливо в лабораторни условия и са живи.

По време на проучването екип от съветски учени от четири разнообразни институции работи дружно с откриватели от катедрата по геонауки на университета в Принстън, с цел да проучват 300 праисторически червеи и от тези 300 единствено два „ се оказва, че са жизнеспособни нематоди („ нематоди “ по латинското наименование на кръглите червеи – Nematoda). “

И двата червея са открити в ледовете на Якутия, район на Русия покрай Сибир (на главната фотография горе). Според IFLScience, с цел да съживят червеите, откакто са били отстранени от леда, учените ги слагат в ястие на Петри с агар-агар (растителен сурогат на желатина) на 20 градуса по Целзий и им дават бактерии E. coli като храна.

 Soybean cyst nematode and egg SEM

Кръгъл червей

Първият червей е открит преди повече от 15 години във вечнозамръзнала стена вътре в антична дупка на катерици в Дуванни Яр, област, която е част от долното течение на река Колима. Смята се, че той е на не по-малко от 42 000 години. Според The ​​Siberian Times тази област към река Колима е исторически значима освен поради възродения античен червей, само че и тъй като се намира покрай Плейстоценския парк, място, което се пробва да пресъздаде арктическите местообитания на вълнистите мамути.

Вторият е открит през 2015 година покрай река Алазея и се твърди, че е на 32 000 години.

Червеите, за които се счита, че са женски, са събудени в Института по физико-химични и биологични проблеми на почвознанието в Москва. Те живеят, ядат и се движат за първи път от епохата на плейстоцена.

 Ice age fauna of northern Spain - Mauricio Antón

Картина на плейстоцена в Испания

Способността им да се върнат към живот след толкоз дълъг интервал от време в действителност акцентира силата на нематодата. Невероятно разнообразният вид е прочут със способността си да устоя на изключително рискови условия, които елементарните организми в никакъв случай не биха могли да преживеят, съгласно IFLScience. Предишни опити с нематоди потвърждават, че те могат да се върнат към живот откакто са замразени за интервал до 39 години, само че този случай е първият, в който толкоз остарели червеи са изолирани и изцяло събудени.

Изследователите считат, че този пробив е значим в региона на криобиозата и че техните открития дават скъпа информация за адаптивните качества на кръглите червеи. В списанието учените споделят:

„ Нашите данни демонстрират способността на многоклетъчните организми да оцелеят в дълготрайна (десетки хиляди години) криобиоза в изискванията на естествена криоконсервация. Очевидно е, че тази дарба допуска, че плейстоценските нематоди имат някои адаптивни механизми, които могат да бъдат от научно и практическо значение за разнообразни области на науката, като криомедицина, криобиология и астробиология. “

 Jonathan-plantation-house

Джонатан

Твърди се, че Джонатан, сейшелска гигантска костенурка, която живее на остров Света Елена, е на към 190 години и затова (досега?) е възприемана за най-старото живо сухоземно животно, в случай че изказванието за годините й е правилно.

 Johnathan and another tortoise, St Helena

Джонатан (вляво) с друга гигантска костенурка, 1886 година

Възрастта на костенурката се преценя, защото е „ изцяло зряла “, когато е доведена на Света Елена през 1882 година „ Напълно зрял “ значи, че е минимум на 50 години, което й дава дата на излюпване не по-късно от 1832 година Снимка с Джонатан, за която в началото се счита, че датира от 1902 година в действителност е от 1886 година. На нея е Джонатан четири години след идването му на острова. Измерванията, направени от тази фотография, демонстрират, че той несъмнено е изцяло зрял през 1886 година

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР