Можете ли да си позволите да се пенсионирате? По-вероятно е

...
Можете ли да си позволите да се пенсионирате? По-вероятно е
Коментари Харесай

Можете ли да си позволите да излезете в пенсия

Можете ли да си позволите да се пенсионирате? По-вероятно е през днешния ден отговорът на този въпрос да е не, в сравнение с преди година. Особено за тези, които са задоволително възрастни, с цел да си го зададат. Възраждането на инфлацията подкопава действителната стойност на спестяванията. Високите лихви станаха причина за преоценка на цената на облигации и акции. Резултатът е, че пулът от спестявания, с които бъдещите пенсионери се надяват да живеят, се стопява. Специалистите от много време предизвестяват, че поради застаряване на популацията има по-малко работещи на един подвластен от тях, с което портфейлът ще бъде под все по-голям напън - проблем, прочут като пенсионна бомба със закъснител. Днес фитилът наподобява доста по-къс.

Предстоящите пенсионери постоянно са съветвани да трансферират средствата си в облигации за сметка на акциите в подготовката за прекъсване на работа, с цел да се защитят от огромни корекции на фондовия пазар. Пенсионните фондове вид " витален цикъл " постоянно влагат 90 - 100% от активите на младите работещи в акции, тактика, която цели да улови по-високата рентабилност, която търгуваните бумаги генерират за дълги интервали. След което, когато обезпечените наближат пенсионна възраст, трансферират по-голяма част от активите им в държавни облигации, с цел да запазят цената. Но с по-малко от месец до края си 2022 година ще запише връх за най-лоша година за цените на облигациите. Типичен портфейл на чиновници, които скоро ще се пенсионират, е изгубил 17% от януари.

Резултатът от това е, че в случай че преди година 65-годишен чиновник, който е икономисал здравословните 2.5 млн. $ за пенсионирането си, инвестирайки 80% от тях в държавни облигации и 20% в акции, би имал по-късно годишен приход 100 хиляди $. Ако инфлацията беше останала скромна, сходен действителен приход щеше да се получава през идващите 30 години. Сривът на цената на активите обаче значи, че портфейлът се е свил до към 2.1 млн. $ единствено за 12 месеца, което към този момент ще му разреши да тегли номинални годишни траншове от едвам 83 хиляди $. В същото време растящата инфлация е изяла още 10% от този приход, оставяйки го единствено със 75 хиляди $ в действително изражение. И свиването надали е свършило.
Реклама
Това обедняване може да стане действителност за милиони. Много бейби бумъри се пенсионираха през 2021 година Бордът на Федералния запас в Сейнт Луис пресмята, че през октомври 2021 година в Съединени американски щати е имало 3.3 млн. пенсионери повече спрямо 20 месеца по-рано. Над половината от американците на възраст над 55 години са излезли от пазара на труда, отивайки в пенсия, по отношение на 48% през третото тримесечие на 2019 година съгласно изследване на мозъчния концерн Pew Research Center.

Това прекатурна траялото десетилетия нарастване на каузи на работещите над 55 години, който единствено за година се върна назад до равнищата от 2007 - 2009 година Подобен модел е явен и в клуба на най-вече богатите страни на Организацията за икономическо сътрудничество и раз.
Отново на работа
Данните от изследването към този момент демонстрират, че някои неотдавна пенсионирани обмислят да се върнат на работа. Тези, които не го вършат или просто не могат, евентуално ще се сблъскат с по-слаби години, в сравнение с са очаквали. Но те няма да са единствените, които ще понесат тежестта на приспособяването. Някои ще бъдат поети под крилото на държавните управления посредством схеми за обществено подкрепяне и обезпечаване. И част от него ще бъде поета и от модел, който се среща все по-рядко: пенсионният проект с дефинирани приходи (defined benefit - DB), където заплащането е съгласно стажа и платената през годините заплата.

Много от тези, които обмислят да се пенсионира през днешния ден, са прекарали огромна част от живота си, работейки в златната епоха на схемите на db, където компании или работодатели в обществения бранш, като да вземем за пример учебни заведения, са се съгласявали да заплащат на служащите анюитет, откакто спрaт да работят. Днес общите пенсионни активи в Съединени американски щати възлизат на към 40 трлн. $, от които 17 трлн. се държат в сходни схеми с дефинирани приходи.
Реклама
Типичното им погашение е на стойност 2% от крайната заплата на служащия, умножена по годините трудов стаж. Така учителка, наета, да речем, 40 години, която се пенсионира, когато заплатата й е била 80 хиляди $, ще получава 64 хиляди $ годишно до края на живота си. По този метод работодателят поема целия капиталов риск, пред който човек другояче би се изправил; схемите на db, а не техните членове, са тези, които поемат загубите в цените на активите тази година. Някои проекти също поправят изплащанията по отношение на инфлацията.

Но защото предстоящата дълготрайност на живота се увеличи през последните десетилетия, застаряващото население усили натиска върху лихвените проценти. Постепенно за компаниите и организациите от обществения бранш стана ясно какво съставляват пенсионните схеми на db за служащите и какъв брой мъчно ще бъде за работодателите да съблюдават обещанията си.

Следователно от 80-те години на предишния век частният бранш стартира последователно да прекратява предлагането на такива проекти: делът на чиновниците, включени в схеми на db в Америка, спадна от съвсем две пети до единствено една пета до 2008 година Тогава напрежението на финансовата рецесия принуди доста компании да прекласифицират проектите db като такива с дефинирани вноски (на този принцип са универсалните фондове в България - бел. " Капитал " ), при които служащите просто внасят избрана сума във фонда без гаранция какво ще получат назад след пенсиониране.

Работодателите в обществения бранш обаче имат доста по-малък триумф при намаляването на експозицията си към тези свръхщедри артикули. Резултатът е, че към 13 трлн. $ активи с дефинирани приходи се ръководят от държавни, локални и федерални държавни управления. Много от най-големите схеми на db и някои от най-големите пенсионни фондове, съществуващи през днешния ден, се ръководят от обществени институции като Пенсионната система за държавните чиновници в Калифорния (Calpers) и Пенсионния проект на учителите в Онтарио (otpp). Портфейлите на тези " зверове " на стойност стотици милиарди долари страдат тъкмо когато от ден на ден от техните членове са подготвени да изискат парите си.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР