Можем само да гадаем какво ще се случи с тези

...
Можем само да гадаем какво ще се случи с тези
Коментари Харесай

Експерт: В България е изгодно да се гори боклук - евтино е и няма контрол

" Можем единствено да гадаем какво ще се случи с тези боклуци и какъв брой са влезнали у нас. Не е ясно тъкмо кои компании внасят, какво се случва. " Това сподели в изявление за bTV Данита Заричинова от екологично съдружие " За Земята " във връзка информацията отпреди дни, че в Италия са арестувани 17 вагона с над 800 тона боклуци , предопределени за България.
" За задграничните компании е безусловно преференциално отпадъците да се горят тук – тъй като е на ниска цена и тъй като няма никакъв надзор ", съобщи тя.
" Нито един вид гориво, друго от въглища, не би трябвало да бъде изгаряно във въглищна централа, издигната преди 50 години. Няма нови съоръжения, които да са пригодени за изгаряне на боклуци ", изясни Заричинова.
От сдружението не имат вяра, че в Топлоелектрическа централа - Перник ще се гори единствено биомаса.
" Това е нещо, което би трябвало да се знае, само че аз не съм видял публична информация ", сподели специалистът по ръководство на околната среда Боян Рашев.
" Това, че идват такива боклуци, не е вест за никого, в циментовите фабрики от години се горят такива боклуци, само че те имат пригодени съоръжения за тази цел. За българските топлоелектрически централи има голяма договорка - на тях им заплащат за гориво, с което работят, " уточни Рашев.
" Властите в България са наясно. Проблемът е, че тук приказваме за хора, които имат политически подкрепи. Ковачки е израстък в енергетиката. Неговите централи от дълго време трябваше да бъдат затворени ", безапелационен бе той.
Рашев добави, че оползотворяването на отпадъците е нещо положително, само че би трябвало да се прави по разпоредбите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР