Можем ли с нови уреди да спестим от сметката за

...
Можем ли с нови уреди да спестим от сметката за
Коментари Харесай

Намериха му цаката как да пестим от климатиците през зимата

Можем ли с нови уреди да спестим от сметката за ток? Семейство с две дребни деца показа по какъв начин ще се оправи с бюджет под 200 лв. за декември, в случай, че са на бойлер и се топлят напълно на ток. Красимир Тасков се нанася със фамилията си в ново жилище. Избира да се отоплява на климатик. Според специалистите това е най-изгодното решение.

„ Важно е да се избере един съвременен климатик, който съумява с мощ под 1 киловат да отоплява едно обикновено огромно помещение. Въпросът е че при покупка на този апарат, би трябвало да се отделят някъде сред 800 и 1200 лв., само че сигурно един съвременен климатик, който е инверторен съумява да икономиса някъде към 40-45 % от сметката ”, съобщи специалистът Йордан Вакъвчиев пред Нова тв. А ето и какво прави Красимир, с цел да спести повече пари. „ Ставам заран и преди да потегли на работа намалям температурата. Например, в случай че за мен е обикновено в стаята да е към 22 градуса, аз понижавам климатика до 17-16 градуса. Ако изключим уреда и на открито е -15 градуса, стаята ще изстине и след това мъчно ще се стопли ”, сподели Красимир.

„ Най-честата неточност, която позволяват потребителите е да се приберат у дома на студено, да го пуснат на 28 градуса, за да го стопли бързо и тогава климатикът работи на оптималната мощ, което не му разрешава да мине в режим, който единствено да поддържа температурата. Верният ход е да настроим климатика на по-ниска температура и през целия отоплителен сезон уредът да не се изключва ”, сподели още Вакъвчиев. Същото се отнася и за конвекторните печки, които обаче харчат повече ток. „ При конвектора има различен плюс. Дори на открито да е -20 градуса, той няма да спре, както климатика. Малко по-скъпо е като отопление, само че е по-комфортно. Също по този начин е и спокоен ”, разясни Красимир Тасков.

„ Една конвекторна печка, която съумява точно да следи температурата в стаята, става икономична, когато успее да доближи мечтаната от нас температура. Тя се изключва и когато изстине помещението, се включва отново ”, изясни Вакъвчиев. И по дневната, и по нощната цена, най-вече пари се икономисват, когато използваме нови уреди. „ Модерните съдомиялни машини икономисват доста вода, защото с някъде към сред 10 и 15 литра те измиват 40 съда. Ако ги мием на ръка, ще изхабим към 5-6 пъти повече вода ”, сподели още Вакъвчиев. В дома на Красимир множеството уреди са нови. А той ги използва, както поучават специалистите. Пресмята, че за 70-те квадрата дом, с надеждна изолираност, няма да заплати повече от 200 лв. за ток, за декември. И че няма да се постанова да протяга ръка към камината, завещана от предходните притежатели.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР