Може ли падне правителството заради войната в Украйна? Този въпрос

...
Може ли падне правителството заради войната в Украйна? Този въпрос
Коментари Харесай

Клати ли се правителството? Обмисля се нов кабинет без БСП в него

Може ли падне държавното управление поради войната в Украйна? Този въпрос става все по-актуален в политическите централи, поради и напрежението, което се нагнетява в обществото с всеки минал ден.

Смяната на военния министър и отводът на социалистите да поддържат декларацията на Народното събрание за войната в Украйна, демонстрираха какъв брой разграничени по тематиката са Българска социалистическа партия и останалите три обединения в ръководещата коалиция.

Българска социалистическа партия не поддържа декларацията на Народното събрание за войната в Украйна, с която Кирил Петков на процедура отиде в Брюксел и даде позицията на България.Ако не бяха гласовете на ГЕРБ в този миг, то страната ни щеше да е от дребното без позиция за войната. Де юре с това гласоподаване се пропука за първи път и ръководещото болшинство.

Социалистите пуснаха дълга позиция, в която изясняват за какво са срещу глобите против Русия, като подсетиха и историческите обичаи на Българска социалистическа партия. В Европарламента пък алените депутати не поддържаха даването на европейска военна помощ за Украйна, санкционирането на съветски медии и ограничението на съветските енергийни доставки. Мотивът им е, че това ще „ докара до ескалация на конфликта”.

Редица анализатори, както български, по този начин и интернационалните, съпоставят държанието на Българска социалистическа партия с това на троянски кон на Русия в България и надлежно в държавното управление. Корнелия Нинова пък й е все по-трудно да лавира сред позицията на държавното управление в този спор и редовите членове на социалистите, които в по-голямата си част имат откровена проруска ориентировка.

В този смисъл Българска социалистическа партия напълно не е благонадежден сътрудник, в което и да е държавно управление, поради събитията в Украйна, които дълго време ще са водещ фактор освен в интернационалната, само че и българската политика.

Близки до „ Демократична България” и „ Има подобен народ” към този момент показват обществено своето терзание по отношение на Българска социалистическа партия. В политическите среди се приказва, че от двете партии към този момент са поискали „ Продължаваме промяната” да отстрани Българска социалистическа партия от ръководещата коалиция. На процедура съдружното съглашение е трите партии по настрана с „ Продължаваме промяната”, само че не и посред им.

„ Премахването” на Нинова от държавното управление, обаче неотменно върви с нова коалиция и замяната й с друга партия. Нови избори в България в тази политическа конюнктура никой нито може, нито желае да си разреши. Поради това евентуално ще се търси друга групировка в настоящето Народно заседание. Повече от ясно е, че това може да е единствено ГЕРБ, поради безапелационната евроатлантическа позиция. При този сюжети и нова четворна коалиция, то тя ще разполага със 165 депутати, което е квалифицирано болшинство и даже ще може да прави корекции по Конституцията.

За да се случи това държавното управление би трябвало да подаде оставка, а президентът е задължен още веднъж да връчи трите мандата – на първата, втората и една по желание парламентарни сили за сформиране на държавно управление.

Пред публичното неодобрение, което ще избухне при подобен сюжети, то реализацията на мандата, ще е допустима само с този на „ Продължаваме промяната”. Говори се, че при подобен сюжет, новият кабинет ще има много друг състав от настоящето държавно управление и то освен по връзки на Българска социалистическа партия министрите.

Съставяне на държавно управление с мандат на ГЕРБ е втори сюжети, което обаче все още наподобява мъчно. Една утежняваща обстановка по време на войната, обаче може да промени редица условия в политически централи.

Друга обсъждана догадка е, Българска социалистическа партия да бъде отстранена от ръководството, а на мястото на техните министри да се сложат непартийни специалисти. По този метод ГЕРБ няма публично да е в ръководещата коалиция, само че ще поддържа това държавно управление поради рецесията в Украйна.

Ясно е и, че посолствата у нас, както и управлението на Европейския съюз гледат под лупа протичащото се в България. Още една несигурна страна членка в тази обстановка, може да блокира и редица резолюции и решения, които ще се взимат поради рецесията в Украйна.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР