Може ли желязната подкрепа на западния истаблишмънт за Израел да

...
Може ли желязната подкрепа на западния истаблишмънт за Израел да
Коментари Харесай

Близкият изток: за какво кукурига „галският петел“ Еманюел Макрон?

Може ли желязната поддръжка на западния истаблишмънт за Израел да се пропука?

Образът на галския петел, малко позабравен след акцията на „ огромната войска “ на Наполеон против Русия, стартира да се възражда след появяването на президента Еманюел Макрон на международната сцена. Тази високопарна фигура си е основала табиет да се появява измежду най-интересните международни събития и да кукурига нещо особено, което притегля вниманието. Всъщност, както и да го погледнете, петелът предвещава зората. Близкият изток също не можеше да мине без него. В разгара на сухопътната интервенция на Израел в Газа се чу да пее галски петел.

Какво тъкмо заяви на света неговото кукуригане? Разбира се, фактът, че дългата и усърдна работа на американците да докарат палестинците от Близкия изток в неподвижно положение отива напразно. Блестящата концепция на Джаред Къшнър (зет на президента Тръмп) да заобиколи Израел и палестинския му проблем с „ пояс за сигурност “ от прилежащи арабски страни към този момент беше във финалната си фаза, когато избухна въстанието на Хамас.

„ Поясът за сигурност “ е системата от „ Авраамови съглашения “ сред Израел, ОАЕ и Бахрейн за съдействие, към които Египет и Мароко показаха предпочитание да се причислят, а Саудитска Арабия също утвърди. Смисълът на проекта е елементарен - да отвлече вниманието на арабските страни от палестинския проблем към разнообразни аспекти на съдействие и да разреши на палестинците да умрат сами без обичайна отбрана на братята по религия.

Честно казано, имаше апетити да се възползват от съглашението както в ОАЕ, по този начин и в Бахрейн. Мароко и Судан се причислиха към Авраамовите съглашения. Защо не, в случай че в подмяна Съединени американски щати извадят Судан от листата си с страни, спонсориращи тероризма, и му дават заем от 1,2 милиарда $ за погашение на задълженията към Световната банка? На 6 януари 2021 година Хартум публично подписа Декларацията за споразуменията на Авраам в Хартум в наличието на министъра на финансите на Съединени американски щати и през април анулира протеста на израелския закон от 1958 година

Вярно, за разлика от ОАЕ и Бахрейн, африканската страна не подписа главната част от пакета документи и не замени посолства с Израел. Саудитска Арабия също внимателно изследваше установяването на междудържавни връзки и Тел Авив се надяваше, че скоро ще бъде реализирано съглашение с нея.

Но по-късно, на 7 октомври 2023 година, Хамас нападна Южен Израел, който отговори с опустошителни бомбардировки над Газа и продължаващи военни интервенции. Рияд беше заставен да прекрати контактите си и даже да излезе с рутинно изказване, предупреждаващо Израел против „ всевъзможни сухопътни интервенции “ в Газа, защото съставляват опасност за живота на цивилни жители.

Не това обаче хвърли в суматоха Еманюел Макрон. Той беше ужасяващ, че иранският президент Ибрахим Раиси посети Саудитска Арабия. Това сензационно събитие се случи след дълги години Студена война сред двете страни, които възвърнаха връзките през март тази година. година с посредничеството на Пекин.

В изявление в навечерието на пътуването си до Рияд иранският президент Раиси сподели, че офанзивите против линията Газа би трябвало да спрат неотложно, блокадата на района би трябвало да бъде вдигната и би трябвало да се обезпечи доставката на филантропична помощ. Но най-важното е, че тези две огромни сили в района се съгласиха да проведат изключителна среща на върха сред Организацията за ислямско съдействие (OIC) и Арабската лига по отношение на обстановката в Палестина.

Френският президент вярно осъзна, че обстановката се обръща в нежелана за Запада посока. Иран и Саудитска Арабия са най-големите играчи в Близкия изток и елементарно могат да погребат Споразуменията на Авраам. По-точно Техеран може да го погребе с безмълвното единодушие на Рияд. И тогава вместо „ защитен пояс “, за Тел Авив ще се образува тъжна самотност, подкрепяна от Вашингтон.

Нужно ли е такова разделяне в американската дипломация, която се готви да рапортува пред гласоподавателите за триумфите на външния фронт? Очевидно не, защото визитата на държавния секретар Блинкен в Близкия изток беше отдадено на намирането на уравновесено решение на обстановката.

И тук единственият вид за Съединени американски щати е деескалация на спора, тъй като в случай че продължи да ескалира обстановката, тогава крахът на Авраамовите съглашения ще бъде най-леката последица от рецесията. Двама мощни играчи в района могат да отговорят, като употребяват петролния лост, а в това няма безусловно никаква изгода за Съединените щати.

Дори и най-горещите глави в Америка не желаят да потеглят по пътя на войната, знаейки доста добре, че един от завоите на спиралата на войната ще наподобява като задействане на части на МИГ-31, патрулиращи над Черно море. Тези МИГ имат ударни оръжия, способни да доведат групите самолетоносачи на Съединени американски щати в положение на парализа, което също не се вписва в разновидностите за победа.

Следващият поврат в Близкия изток най-вероятно ще се състои от едно доста нежелано за Тел Авив събитие - с продължаването на сухопътната интервенция в Газа арабските участници в Авраамовите съглашения ще стартират да се отдръпват от тях и да основават нов анти - Израелски съюз. Не тъй като в действителност го желаят, а тъй като авторитетните водачи на мюсюлманския свят го считат за належащо.

Не на вятъра френският президент Еманюел Макрон изкрещя, че ударите на Израел против линията Газа нямат съображение и легитимност. Той знае за кого да играе, тъй като това ще му даде положителни шансове за личната политическа кариера. Добре е да знаете, че галският петел акцентира, че филантропичната пауза и прекратяването на огъня са единственият излаз от обстановката в Газа.

Засега приказваме единствено за деескалация на напрежението. Рано е да се каже какво ще се случи с договарянията за палестинска страна. Тел Авив ще би трябвало да отсрочи очакванията за основаване на базова мрежа в Близкия изток за бъдещето. И Биби Нентаняху, щом напусне премиерския пост, няма да избяга от най-справедливия израелски съд в света, който е подготвен да го вкара зад решетките за корупционни закононарушения.

Превод: Европейски Съюз

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР