Може и да не сте разбрали, но български състезатели са

...
Може и да не сте разбрали, но български състезатели са
Коментари Харесай

Българските спортисти със Синдром на Даун, които печелят мед...

Може и да не сте разбрали, само че български състезатели са международни вицешампиони в няколко дисциплини в плуването и леката атлетика. Постижението им наподобява още по-значително, като се вземе поради, че спортистите са със Синдром на Даун. И че това е първото им присъединяване на Световните игри, в които се състезават най-хубавите спортисти със Синдром на Даун.

22-годишната Радена Ангелова завоюва сребърен орден в бягането на 400 метра. 16-годишната Христослава Колева завоюва два сребърни медала – в плуването на 25 метра свободен жанр и 25 метра тил.

15-годишният Боян Вандов , 14-годишният Александър Асенов и 19-годишният Емилиян Костадинов също бяха част от тима, показал България сполучливо в първото си присъединяване на тазгодишните Световни игри за хора със Синдром на Даун, които се организираха в италианския град Ферара сред 4 и 11 октомври.

Когато отпътуват за Ферара състезателите и техните треньори не чакат да реализират подобен триумф.

„ Но се оказахме по-добре готови, в сравнение с чакахме “, сподели пред Свободна Европа треньорът им Слав Петков .

Съмненията им идват от обстоятелството, че за пръв път български спортисти вземат участие на Световни игри за хора със Синдром на Даун. И от равнището на развиване на спорта за хора с интелектуални усложнения в България въобще.

„ В България по принцип спортът за хора с интелектуални усложнения е безусловно недоразвит “, споделя Слав Петков. „ Ние поставяме първите основи, и то единствено на територията на София и няколко града отвън София, където има клубове. Единствената ни по-силна конкуренция към този момент остава в чужбина “, добави той.
 Българските състезатели на Световните игри за хора със Синдром на Даун и техните треньори Слав Петков и Бойка Петкова дружно с министъра на спорта Андрей Кузманов
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР