Може и да не се забелязва в супермаркетите, но производството

...
Може и да не се забелязва в супермаркетите, но производството
Коментари Харесай

Световното производство на банани е силно застрашено

Може и да не се вижда в супермаркетите, само че производството на един от най-популярните сортове банани е изправен пред сериозен проблем - разрушителни гъбички. Заболяването по плодовете, което безусловно опустошава културата, се следи към този момент за втора година в континентът с максимален експорт - Южна Америка.

Сортът " Кавендиш " (Cavendish) е един от най-издръжливите и употребявани в света. Той не узрява бързо и може да бъде превозен с плавателни съдове за огромен интервал от време. Той обаче е и най-застрашеният вид, а световният пазар е изцяло подвластен от неговото произвеждане, написа AP.

От години учени предизвестяват, че огромните компании производители като Chiquita и Dole ще би трябвало да намерят нови сортове банани, защото заболяването се популяризира в международен проект. От този месец случаите в Колумбия към този момент са факт, а страната е един от водещите експортьори. Наличието на заболяването по бананите даже принуди управляващите в страната да разгласят изключително състояние.

Според специалистите в сферата дните на някои от главните сортове в действителност са преброени. Още обаче имало време, с цел да се откри опция.

По думите на Ранди Плоц, който е академик от Университета във Флорида и който учи тропическите заболявания, по света - основно към Съединени американски щати и Европейски Съюз - най-вече се изнасят банани от сорта " Кавендиш ". Той изяснява, че може и да наподобява необичайно, че международният пазар на плода разчита единствено на един единствен вид. Това обаче било икономическо целесъобразно, тъй като всеобщото произвеждане на един вид е метод за понижаване на разноските по произвеждане, което от своя страна прави плода наличен на всички места. Устойчивостта на сорта при транспорт също е доста значима. Точно този вид обаче е предразположен а гъбичната зараза.

Растението по принцип е мъчно за размножаване и намирането на трайни сортове като " Кавендиш " не е елементарно.

Подобен сюжети прочее не се случва за първи път - светът към този момент знае какви са рисковете, когато се разчита единствено на един вид банани - в средата на предишния век сортът " Грос Мишел " е унищожен от по-ранен вариант на същата болест. Тогава се прибягва към сорта " Кавендиш ". Този път обаче опция няма.

В част от битката си против варианта в Азия се възнамерява да се засаждат други сортове, или от същия, само че не на инфектирани земи. Проблемът е, че другите сортове нито са толкоз продуктивни, нито са предпазени от гъбичките. А болестта може да оцелее в почвата десетилетия.

Колумбия към този момент подхваща съществени ограничения против заболяването - реализира се хигиеничен надзор на входа на всяка ферма, мият се и се дезинфекцират коли, камиони и други.

Освен че е доста трайна, инфекцията пътува върху дребни частици от почвата, които могат доста елементарно да се предават от гуми на транспортни средства, обувки и други. Това поражда терзание измежду колумбийските фермери, че може заболяването да бъде пренесена от крадци, а някои от фермите са в действителност салбо охранявани. Поради това полицията и военните в страната ускориха контрола към плантациите, откакто варианта беше регистриран.

Досега заболяването при бананите е открита в 6 ферми в страната. Всичките се намират в провинция Ла Гуаджира, която е до границата с Венецуела.

По данни на здравните управляващи в южноамериканската страна към този момент към момента не е наранена голяма повърхност, а единствено 490 декара. Те обаче се притесняват, че е допустимо заболяването като цяло да промени банановата промишленост вечно.

По данни на Организацията по издръжка и земеделие (FAO) към Организация на обединените нации след кафето и цветята, бананите са третият по-големина и значимост селскостопански бранш в Колумбия. Над 80% от цялата продукция на страната, или към 2 милиона тона, годишно се изнасят от страната, основно към Европейски Съюз (65%) и Съединени американски щати (около 20%). Културата заема сред 7 и 10% от общата повърхност, засадена с овощни култури.

През 2018 година износът на банани на страната се е нараснал с 3,52% по отношение на 2017 година - създадени са 101,4 милиона кутии банани, възлизащи на стойност 868,7 милиона щатски $. За годината страната се подрежда на четвърто място по експорт на културата, като пред нея са единствено Еквадор, Коста Рика и Гватемала. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР